| | | |

Агент “Майстора”: Защо Радев да бърза с указа за Гешев? Защото Кирил Петков искал днес, утре, нощес…

Няма критерий за това какво е „разумен срок”. Това е въпрос на гледна точка и интереси.

Това заяви проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента по бТВ.

Той коментира въпроса кога държавният глава трябва да издаде указ за освобождаване на главния прокурор.

Президентът се нуждае от внимателно разглеждане на въпроса и аргументация, за да се издаде указа за предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

Какво значи разумен срок е разтегливо понятие. Какво значи бързо – веднага ли, както иска Кирил Петков, утре, нощес, в петък“, недоумява проф. Маринов.

Той уточни, че според него колкото време е нужно, за да се подготви решението, толкова ще е, а причината е, че трябва да се разгледа внимателно въпросът.

Въпросът с поисканите от прокуратурата имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов може да се окажат ключови за скоростта, с която държавния глава Румен Радев ще разгледа въпроса с предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, се разбра от думите на проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента.

“Има много обстоятелства, които не са свързани само с решението на Конституционния съд.

Представителите на ГЕРБ заявиха от трибуната на Народното събрание, че тези промени в закона са противоконституционни. Очевидно не само главният прокурор смята така.

Сега вероятно от ГЕРБ не смятат така, но тези обстоятелства трябва да се разгледат”, посочи Маринов и допълни, че обществено напрежение по въпроса има, но то не е свързано само и единствено с това колко бързо Иван Гешев ще си тръгне от поста главен прокурор.

“Въпросът е свързан и с поисканите имунитети на народни представители. Какво е интересно и важно за обществото е разтегливо понятие. Не бива да се тупа топката около имунитетите, за да се осуети искането.

Има много други въпроси, свързани със съдебната реформа, които не се изчерпват с освобождаването на Гешев.

Този Висш съдебен съвет ще избере ли нов главен прокурор, кога ще се попълни парламентарната квота в КС и Инспектората към ВСС?”, попита Маринов.

Той призна, че е имало много по-сериозни основания Гешев да бъде отстранен от поста си, отколкото изказването му с “политически боклук”, което залегна в основанията на кадровиците.

Маринов отново спомена записите от срещата на ПП, които бяха разпространени от отцепилия се депутат Радостин Василев.

Те станаха повод държавния глава с неохота да връчи втория мандат за съставяне на правителство и предизвикаха искри между Радев и “Продължаваме Промяната” – “Демократична България”.

“Наскоро чухме много по-фрапиращи думи. защо депутатите имат свой етичен кодекс, а депутатите нямат?

Има много съпоставими неща в изказванията им. защо толкова се бърза?”, попита Маринов, според когото се бърза, защото “определени политически фактори са сметнали Гешев за неудобен”.

“Не мога да кажа с какво стана неудобен. ясно е кои напират за освобождаването му, въпреки че го бранеха със всички сили само допреди седмици”, посочи Маринов.

Маринов коментира и координираното решение на областните управители да подадат масово оставки. Според него това е лично тяхно решение и отрече да става дума за саботаж.

“Това е ясно изразеното им нежелание да се работи с новото правителство заради начина, по който бе съставено.

Областните управители може и да са координирали действията помежду си. Те са свободни хора. Служебният кабинет вече не съществува, кой да им нареди?”, посочи още Маринов и допълни: “И аз щях да си подам оставката.”

Той категорично отхвърли спекулациите, че президентът Румен Радев ще направи своя партия и ще участва в местните избори.

Не бе обаче толкова категоричен по отношение на бившите вече служебни министри.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts