| | | |

В групите на ГЕРБ-СДС и ДБ има по-добри експерти от сегашните министри, ПП се опитват да…

Ние сме управляващи опозиционери.

Това заяв лидерът на СДС Румен Христов по БНТ.

Слушам различни определения, че това е служебно правителство на парламента. Депутатите на “Продължаваме промяната” се опитват да окупират всички позиции. Нека, но не и без да си счупят главата.

Ние опитахме да подадем експерти, искахме да помогнем, а не да се борим за тези места. Ние сме спечелили изборите, имаме много дълъг опит в управлението.

Когато говорим за споделена отговорност можеше да помогнем, но те отказаха.

Що се касае до експерти виждам в нашата група и тази на “Демократична България” много по-добри експерти от сегашните министри. Министрите са политически лица, посочи Христов.

Отговорността не е споделена, ние имаме само един представител в МС – Мария Габриел. Но ще подкрепяме важните приоритети и цели на това правителство, увери зам.-шефът на парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Никак не било лесно колегите му в СДС да приемат тази коалиционна формула, призна Христов.

Най-голямо било съпротивлението срещу “Продължаваме промяната” заради по-лявата им политика.

Христов се надявал финансовият министър Асен Василев да не вдига данъците, да не посяга на парите в Сребърния фонд и да не тегли външен дълг.

Радвам се, че направихме това правителство, защото спряхме едноличното управление на президента Румен Радев, заяви лидерът на СДС.


Вероятно ще има тематични мнозинства, различни гласувания, но няма да работим напук, за да бъде провалено правителството. Обществото трябва да си отдъхне за известно време, смята лидерът на СДС.

Докато не приключат конституционните реформи, не трябва да се дават имунитети, независимо на кого и от коя политическа сила, категоричен е той. По думите му трябвало да има парламентарна комисия по внесените от прокуратурата искания.

Когато разглеждаме нещо на първо четене всяка парламентарна група има време. Повечето използваха това време и отидоха повече от три часа дебати.

По повод искането на имунитета на Бойко Борисов заради “Барселонагейт” той коментира, че няма да си губи времето да чете 600-те страници, които главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание.

Говорил с колеги, които се пробвали да ги прочетат, и от тях разбрал, че в документите няма нищо категорично и повечето неща били вече известни.

По думите му една от причините да няма разбирателство по важните теми, свързани със съдбната система е, че имахме пет избора, много кратки мандати, разнородни парламенти.

“Когато имаш разпокъсани парламенти имаш представителство на избирателите в парламента”, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts