| | |

5 държави спряха финансови потоци към ООН за палестински бежанци след скандал

САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Финландия и Австралия спряха временно финансирането за агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци,

след като Израел отправи обвинения към няколко нейни членове, че са замесени в нападението на “Хамас” от 7 октомври.

Последваха и уволнения в агенцията.

Външният министър на Израел Израел Кац намекна, че Израел ще се опита да спре работата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в ивицата Газа след края но войната.

Междувременно ООН предупреди за влошаващата се хуманитарна криза.

Местните власти алармират, че заради лошото време – през цялата изминала нощ е валял дъжд и е духал силен вятър, има опасност от разпространяването на заразни болести.

174 палестинци са били убити, а 310 – ранени в анклава за последните 24 часа – ден след като Международния съд на ООН в Хага постанови, че Израел трябва да предотвратява актове на геноцид по време на конфликта.

Франс прес съобщава за масиран танков обстрел в Хан Юнис – роден град на един от организаторите на случилото се през октомври, според Израел.

А съюзникът на “Хамас” – групировката “Ислямски джихад”, съобщи, че е поразила снабдителна линия за израелската армия източно от бежански лагер в централната част на Газа.

Продължават дипломатическите усилия за сключването на примирие – предстои среща на ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс с колегите му от Израел и Египет, както и с премиера на Катар, през следващите дни, в Париж, пише още агенция Франс прес.

А десетки хора, включително членове на семействата на израелските заложници, държани от “Хамас” в Газа, протестират пред дома на премиера Бенямин Нетаняху в крайбрежния град Кесария.

Демонстрантите носят снимки на 136-имата души, скандират имената им и настояват правителството да ги върне в родината им веднага, отбелязва БНР.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts