| | | |

Закъсняло признание: Член на ВСС заговори за опити за натиск от Гешев

Досегашният главен прокурор Иван Гешев е искал произнасяния от прокурорската колегия във ВСС за премествания и отпускания на бройки за прокурори в случаи, когато те не са били съгласни с тези искания.

снимка Архив

Това заяви членът на ВСС Георги Кузманов, който изрично каза, че е сбъркал като гласувал “за” избора на Иван Гешев за главен прокурор през 2019 година.

“Гешев желае да създаде илюзия за намеса в нашите решения от страна на политиците, но аз никога не съм почувствал такава намеса в целия си мандат досега”, категоричен бе Кузманов

На въпрос дали такъв натиск и искания е имало да се поставят дела “на трупчета”, Кузманов отговори, че ВСС не наблюдава дела по никакъв начин и той не може да каже дали е имало дела на трупчета.

Никога не съм чувствал политическа намеса, добави Кузманов.

Той обясни, че членовете на Висшия съдебен съвет ще търсят заместник на отстранения вече главен прокурор.

Може и да не е прокурор, може да е някои от заместниците на Иван Гешев, може да е и прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), поясни Кузманов.

В това отношение лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че е много важно как и кой ще бъде избран за заместник.

Той каза и, че трябва парламентът бързо да се заеме с избора на нов състав на ВСС: Гешев действаше като дразнител колко необходима е съдебната реформа

Кузманов обаче не държи точно сегашният ВСС да избира следващ главен прокурор, но в законовия срок сегашният състав ще открие процедурата.

Явно властта, която получи главния прокурор, изкриви неговите възприятия и се държеше доста неадекватно в неизпълнения си мандат, коментира Кузманов.


Според него един главен прокурор трябва да организира работата на прокурорите и когато има доказателства по досъдебно производство тогава да говори.

Георги Кузманов посочи, че когато била открита номинацията за главен прокурор през 2019 г. членовете на прокурорската колегия имали няколко човека, които били готови да участват в състезанието, но се отказали.

Съдия Нели Куцкова, бивш член на ВСС, предупреди, че не бива да се маха изобщо постът главен прокурор, защото има опасност 28 прокурори-административни ръководители да се превърнат в нещо като Гешев.

Благодарение на Гешев цялото общество разбра колко опасно овластена е фигурата на главния прокурор и че трябва да има промени за контрол на дейността ѝ, добави Куцкова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts