| | | |

Eто какви санкции искат ПП-ДБ за “Възраждане” в парламента

Лидерите на ПП-ДБ в парламента Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов внесоха поправките в правилника за работата и дейността на законодателната институция след безпрецедентните изцепки на депутатите от “Възраждане” миналата седмица.

Хората на Костя Копейкин отказаха да дадат законово разписаната възможност (именно по правилника – б.р.) на народния избраник от групата на Петков и Атанасов Явор Божанков да се изкаже от трибуната и няколко пъти се скупчиха пред президиума.

снимка Архив

А това, от своя страна, принуди председателя на парламента Росен Желязков не само да наложи санкция на Костадинов и а го отстрани от заседанието, но и да прекъсне работата на институцията.

Затова и от ПП-ДБ се зарекоха да внесат ремонт на правилника.

Според исканите от тях поправки квесторите ще трябва да подпомагат председателя за привеждане в изпълнение на наложените от него дисцплинирани мерки на народни представители по определените членове.

Не е ясно обаче как ще стане това, тъй като квесторите са задължени само с добра дума и жестове да подканят всички депутати към изпълнението на правилника или санкциите, разпоредени от шефа на депутатите по него.

По-интересното обаче е, че в случай, че народен избраник не се подчини, той ще се лиши от пари.

За целта се създава нов текст, според който той няма да получава средствата за допълнителни разходи по член 11 от финансовите правила за бюджета на НС.

При това за срок от 3 до седем дни или в рамките на 1 до 3 пленарни седмици при провеждането само на редовни заседания.

Освен това нарушителят ще се спира от командировки и в постоянните делегации на НС, и в международните конференции, и в друг вид форуми с международно участие за срок от до 3 месеца.

Наред с всички нови санкции, се предвижда те да се налагат вече не само за оскърбителни думи, но и за жестове, какъвто си позволи да направи наскоро депутатът от ИТН Гроздан Караджов

снимка Архив

Наказания ще се налагат и за обиди към министри, вицепремиери и премиер, както и ако депутат призовава към побой върху друг член на НС.

А освен досегашното отстраняване от пленарното заседание физически, вече ще се деактивира и електронната карта за гласуване на депутата, провинил се, което също ще се отразява върху заплатата му, предвиждат още промените в Правилника, предложени от ПП-ДБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts