| | | | | |

ГНЯВ! Украинското посолство: Изказванията на шефката на СЕМ за Буча са манипулативни

“Посолството на Украйна в България счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия, направени по време на интервю за предаването “Контракоментар”.

Това пише в официална позиция, разпространена до медиите, на Посолството на Украйна в България.

Близо 300 души все още се водят за изчезнали след освобождаването на Киевска област
Коментирайки руската пропаганда у нас, Соня Момчилова заяви, че едновременно с това има и пропаганда в обратната посока.

Като гост в подкаста на Асен Генов тя даде за пример кланетата в градчето Буча в близост до Киев от пролетта на 2022 г.

В отговор на въпрос на водещия “Има ли руска пропаганда и руско влияние през медиите в България?”, Момчилова отговори, че е възможно в отделни медии да има.

“Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна”, се казва още в позицията.

От посолството припомнят, че трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г.


След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури и други военни престъпления.

Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област.

“Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство

срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта).

Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции

опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО“, пише в писмото.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts