| | | |

Радев се хвали пред ” Лукойл”: По време на служебните кабинети с вас свалихме цените на горивата

България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата.

Това заяви държавният глава Румен Радев на разговор днес в президентската институция с ръководството на “Лукойл” след тяхната среща с министър-председателя и представители на правителството в Министерския съвет.

Радев подчерта доброто сътрудничество и открития диалог на служебния кабинет с “Лукойл”, в резултат на което бяха трайно намалени цените на горивата до най-ниските нива в ЕС, а компанията прехвърли седалището си от Швейцария в България и започна да плаща своите данъци в страната ни

Това съобщават от пресцентъра на президента.

Възможностите на компанията за алтернативни доставки на петрол, за осигуряване на непрекъснатост в производствения процес и за гарантиране на заетостта на работещите в новата ситуация след прекратяването на концесията на пристанище “Росенец”, и предприетите от управляващите действия за предсрочно преустановяване на дерогацията за внос на руски суров петрол, бяха във фокуса на разговора.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ ще изпълни ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол.

Това заявиха представители на компанията на среща при премиера акад. Николай Денков.

Обсъдени са разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия до края на 2024 г. Страните се съгласили да продължат диалога по този въпрос.

Премиерът е поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които „Лукойл“ дължи на държавния бюджет.

Освен 10% корпоративен данък, по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска.

Пред Денков представителите на „Лукойл“ потвърдили готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона.

По-рано днес парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна,

внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г.

Той предвижда в 30-дневен срок от влизането му в сила Министерският съвет да отмени дерогацията за България за руския петрол.

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с “Лукойл” за експлоатацията на петролния терминал Росенец, се напомня още в мотивите,

като се изтъква, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Similar Posts