| | | |

Започва ли чистките: Асен Василев с големи разкрития и важни думи за минималната заплата

Няма чистки в държавните ведомства, не се предвиждат и съкращения в държавната администрация. Заплатите също няма да бъдат понижени, а в секторите, където не бяха актуализирани през 2022 г., ще има 10% повишение.

Това декларира във Варна финансовият министър Асен Василев по повод предвиденото в тазгодишния бюджет намаляване на издръжката на министерства и държавни институции, пише “Труд”.

Василев бе категоричен, че искането на синдикатите минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли и 950 лв. от 1 януари догодина, няма да се случи.

„Не е нормално такива промени да се правят в средата на годината“, каза той и припомни, че решението на парламента е МРЗ да стане 50% от средната, считано от 1 януари 2024 г.

Конкретният размер на базовата заплата ще стане ясен през декември, а МФ още от август започва работа по бюджет 2024 г., за да го внесе в Народното събрание през октомври.

Финансовият министър подчерта, че намаляването на капиталовите разходи няма да засегне вече започнати проекти, а само тези, по които още не са пуснати поръчки и нямат шанс да стартират до края на текущата година.

Така ще се плаща и на общините за инфраструктурни проекти – за направени разходи срещу фактура, а не с авансов превод на пари.

„Това е дисциплиниращо средство, което ще мотивира общините да не отлагат изпълнението на проекти“, обясни министърът.

Според него заложените по-високи прогнозни разчети на митниците са реалистични след преразглеждане на очакваните приходи по стокови групи. Василев даде пример с вноса на автомобили, където първоначално бил заложен спад от 30% с мотива, че колите са поевтинели.

След ревизия от АМ „Митници“ получиха съвсем друг резултат, каза министърът и припомни, че първоначалният план на агенцията е предвиждал 1,5 млрд. лв. по-малко приходи от миналата година.

Изискването към държавните дружества да внесат целия си дивидент в бюджета няма да ги постави в риск да не изпълняват проектите си, защото само в енергийния сектор по сметките им има над 3 млрд. лв., а изискваният дивидент ще е половината от тази сума, категоричен бе Василев.

Той увери, че в бюджета е заложено увеличение на учителските заплати със задна дата от 1 януари 2023 г., запазване или разширяване на социалните плащания, предвидени от служебния кабинет и повишаване на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило.

За първи път бюджетът на касата гарантира, че всички болници ще могат да увеличат базовите заплати до 1500 лв. на медсестра и 2000 лв. на лекар, добави Василев.

И допълни, че всичко това ще стане, без вдигане на нивото на заемите като процент от брутния вътрешен продукт спрямо минали години.

Във Варна финансовият министър бе гост на церемония по залагането на кила на втория нов многоцелеви кораб за ВМС в завода “МТГ-Делфин”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts