| | | |

ЦИРК! Управляващите ПП-ДБ писнаха: Взимат ни регулаторите! Няма да дадем контролите на държавата! Няма да влезем в зала ВИДЕО

Тази сутрин парламентарната група на ПП-ДБ няма да влезе в зала.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на извънреден брифинг.

Ние ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими.

Първо – подмяната на Гешев със Сарафов. Ние поискахме правосъдният министър да бъде изслушан, бяхме блокирани от ГЕРБ, ДБП и “Възраждане”.

Правната комисията също поиска да бъде изслушана, бе блокирана от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Антикорупционният закон, нашият закон бе отхвърлен със същото мнозинство”, каза Петков.

По думите му вчера 3 регулатора – Здравна каса, БНБ са били вкарани в комисии.

Това е нарушение на нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази договорка беше нарушена във вчерашния ден. За трите регулатора бяха вкарани в дневния ред.

“Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България, но ако някой си мисли, че това е цената всички регулатори, които са с мандат от 5 години, да бъдат назначени от това скрито мнозинство, много се лъже, няма как да го дадем.

Ако някой си мисли, че имаме правителство, което е много важно за България, но ако някой си мисли, че това ще бъде цената – всички регулатори, с мандат 5 години, да бъдат заменени, много се лъже.

Няма как да дадем контролите на държавата“, каза Петков.

Докато правителството се опитва да работи, то служи като параванче, едно друго мнозинство, ще вземе регулаторите, заяви от своя страна Христо Иванов.

И допълни, че за да има правителство, те били направили големи отстъпки.

Иванов изрази и съмнение, че се готви избор на нов главен прокурор, който щял да бъде близък до президента Румен Радев.

“Отговорното действие е да има правителство, но да бъде правителство на реформите.

Искаме ясна договорка за механизъм как ще се попълват регулаторите, по съгласуване на законите по законодателната програма и как ще мине съдебната реформа оттук нататък.

Призоваваме към разум и разговор, от тях зависи не просто дали ще има едно или друго правителство, а как ще върви България“, завърши Иванов.

“Правителството не се разваля, но трябва да се определи дали ще е правителство на промяната, или правителство-параванче“, коментира още Иванов.

Ще има ротация, ако има реформаторско правителство, предупреди Христо Иванов.

“Говорим за регулаторите, различно е от изпълнителната власт“, измъкна се Иванов от въпрос кое от назначенията на кабинета, е съгласувано с ГЕРБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts