| | |

Само 1 ден след изборите: Гърците имат правителство, ето състава му

Съставът на новото гръцко правителство беше обявен от правителствения говорител Павлос Маринакис, след като по обяд Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер за нов четиригодишен мандат, съобщиха гръцките медии.

Прави впечатление, че много от имената са известни от предишния кабинет на Мицотакис, но ресорите им са променени, предаде БТА.

Министър на националната икономика и финансите ще е Кости́с Хадзида́кис, който беше министър на труда до изборите през май тази година.

Министър на външните работи става Йо́ргос Герапетри́тис, държавен министър и за кратко министър на транспорта през миналия мандат.

За министър на националната отбрана е определен Ни́кос Де́ндиас, доскоро министър на външните работи.

Начело на министерството на вътрешните работи (което в Гърция се занимава главно с теми на местната власт и други административни въпроси) става доскорошната министърка на образованието Ни́ки Кераме́ос.

Министър на образованието, вероизповеданията и спорта става бившият министър на цифровото управление Кириа́кос Пиерака́кис.

За министър на здравеопазването е определен Миха́лис Хрисохои́дис, бивш министър на защитата на гражданите.

За инфраструктурата и транспорта ще отговаря Хри́стос Стайку́рас, който беше начело на финансовото министерство в предишния кабинет на Мицотакис.

Министър на околната среда и енергетиката ще бъде Тео́дорос Скилака́кис, доскоро алтернативен министър във финансовото министерство.

Новият министър на развитието е Ко́стас Скре́кас, бивш министър на околната среда и енергетиката.

Ресорът на труда и социалното развитие се поема от А́донис Георгяиадис, който беше министър на развитието до май.

За министър на защитата на гражданите е определен Но́тис Митара́кис, доскоро министър на миграцията и убежището.

Министър на правосъдието ще бъде юристът Йо́ргос Флори́дис, за когото интересното е, че произлиза от средите на лявоцентристкото движение ПАСОК.

Единственият министър, който запазва ресора си от предишния кабинет на Мицотакис, е министърката на културата Ли́на Мендо́ни.

Новият министър на миграцията и убежището ще бъде Дими́трис Кери́дис.

Новосъздаденото министерство на социалното сплотяване и семейството е поверено на Софи́я Захара́ки.

За министър на аграрното развитие и храните е назначен Лефте́рис Авгена́кис.

Министър на морския флот и по въпросите на островите става Милтиа́дис Варвицио́тис, който е заемал поста и по-рано.

Министър на туризма ще бъде О́лга Кефалоя́ни. Тя също е била на поста в миналото.

За дигиталната политика ще отговаря Дими́трис Папастерги́у.

Министър на климатичната криза и гражданската защита ще бъде Васи́лис Кики́ляс, който беше последователно министър на здравеопазването и на туризма, а по-рано – и на обществения ред.

В правителството са назначени и трима държавни министри – Макис Воридис, Ставрос Папаставру и Акис Скерцос.

Утре по обяд министрите ще положат клетва пред президента Катерина Сакеларопулу и в присъствието на новоизбрания министър-председател Кириакос Мицотакис.

Кабинетът беше обявен само ден след изборната победа на дясноцентриската Нова демокрация на предсрочните парламентарни избори в неделя.

Изборният резултат ѝ осигури абсолютно мнозинство от 158 депутати в 300-членния гръцки парламент и според процедурите в Гърция има автоматичното право да състави кабинет, който обаче трябва да получи вот на доверие от новоизбрания парламент, който ще бъде свикан на 3 юли.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts