| | | | |

Беше крайно време! Правителството взима спешни мерки срещу агресията на “Възраждане”

Институциите, президентството и дори партиите, да вземат мерки и позиция срещу призивите на партия “Възраждане” за бунтове, агресия и насилие

За това призова днес премиерът акад. Николай Денков.

Ще започна днешната си реч с един цитат: ”В българския парламент вилнее неофашистка партия – тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности.

България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите”. Изказването е на проф. Георги Фотев.

Тази констатация изисква решение и действие както на институциите, така и на политическите партии, каза Денков.

“Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип”, настоя той.

Затова днес решихме, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение, продължи Денков. И призова ”Възраждане” да се “върне към спазването на законите на страната”.

Всеки има право да протестира, но тези протести не трябва да водят до ескалиране на насилието, коментира пък вътрешният министър Калин Стоянов.

Той подчерта, че МВР ще вземе всички мерки за опазване на обществения ред и няма да допуска провокации. Призова и гражданите да не провокират насилие и омраза.

Благодари и на полицаите, които не са позволили да се стигне до напрежение, въпреки опитите за такова, на протести през изминалите дни.

Призивите за насилие, агресия, използването на езика на омразата са наказуеми деяния. Призовавам българските разследващи органи, на база на публично известни факти и информация да започнат проверки и разследвания. Не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма.

Това заяви след заседанието на МС правосъдният министър Атанас Славов.

Славов подчерта, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с право.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts