| | | |

Министър Тагарев: Корнелия Нинова работи за Кремъл!

“Български политици работят в интерес на Кремъл и разпространяват манипулации, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

снимка Кадър

Руските агенти в политиката са повече от една партия

Това стана ясно от думите на министърът на отбраната Тодор Тагарев по Нова телевизия. Той обаче назова само името на БСП и Корнелия Нинова”.

“Рефренът, че ще изпращаме войници в Украйна се разпространява от хора, които работят за Кремъл. И за съжаление се включват и представители на политически партии и то не една.

Включително този въпрос ми беше зададен на заседание на парламентарната комисия по отбрана, коментира военният министър.

Той подчерта, че не може да действа извън решението на Народното събрание, което предвижда обучение на украински военнослужещи, но не на територията на Украйна”, допълни той.

“Едните, които питаха бяха БСП и то използваха термина “жива сила”, чиято цел е да плаши хората. И същият термин след това бе използван от г-жа Корнелия Нинова в телевизионно интервю, разясни Тагарев.

Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”.

Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени

Вторият пакет оръжейна помощ за Украйна е сравним с този, изпратен от служебното правителство. Като стойност ще е малко по-голяма като обем според експертите.

Изпращаме главно стари въоръжения, които след няколко години им изтича ресурсът”, каза още Тагарев, разяснявайки по повод взетото от правителството решение за нов пакет помощ към Украйна.

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът остава поверителен, но включва снаряди, боеприпаси и някои системи, каза той пред Нова телевизия.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.

Вчера Тагарев е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

За България е важно да се включи в инициативата на ЕС за производство на 155-милиметрови снаряди, защото скоро и България ще мине на този стандарт и ще трябва да купуваме отвън, каза още министърът на отбраната.

Той критикува служебното правителство, че не се е включило в инициативата на ЕС за 1 милион снаряда, която ще ни осигури такава инвестиция във военните заводи.

Русия се опитва да си припише авторство за взривения оръжеен склад в Карнобат като твърди, че е партизанска акция, оповести още Тагарев.

Все още България няма доказателства за присъствие на руски агенти при взривовете на оръжейни складове.

Няма логически доводи, че помощта за Украйна ще ни въвлече във война, коментира министърът тезите на президента Румен Радев срещу оказването на директна военна помощ за Киев. Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО в дългосрочен план, категоричен бе Тагарев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts