| | | |

Делян Пеевски: Правя крачка назад в името на Конституцията

Делян Пеевски от ДПС прави стъпка назад и няма да е член на конституционната комисия в НС.

Той обяви решението си след среща между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС за предстоящите конституционни реформи.

От думите му стана ясно, че комисията ще бъде преструктурирана, а партиите са се разбрали в нея да няма прекалено изявени политически лица.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново подчерта, че с промените в конституцията реформата в съдебната система не приключва, а трябват изменения и в други закони.

“Всички ПГ, които ще участват в този процес, трябва да направим анализ и онова, за което постигнем съгласие.”, добави той.

Ще се случат промените. Разбрахме се да махнем тясното партийно начало. Да има чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой, къде и как участва. България и конституцията са по-важни от всяка партия”, заяви Пеевски.

В комисията ще има само тесни експерти, а лидерите и знаковите политически лица ще коментират процеса от тяхна гледна точка.

Ще има работна група до края на другата седмица, да видим основните линии, които се припокриват във всичките проекти.

Ако не се разберем предварително какво правим по основните точки, няма да свършим”, подчерта той.

И добави: “Правя крачка назад в името на конституцията, промените са неотложни. Никой няма да излъчва политически кадри, за да няма тежестта на политическите лица. Това не значи, че излизаме от процеса. Във всяка ПГ ще се обсъжда всичко. Нека да работят експертите”, заяви Пеевски.

Той анонсира, че има съгласие по ограничаването правомощията на главния прокурор.

Засега не се върви и към премахването му като фигура, защото е противоконституционно. Ще се прави и цялостен преглед на правосъдието, защото проблемът не бил само в прокуратурата, трябва да се мисли и за бързо производство.

На въпрос за скандала между правителството и “Възраждане” Карадайъ посочи, че ДПС осъжда всякаква форма на противопоставяне и омраза в обществото.

“От друга страна се обръщаме към всички, които днес се надпреварват върху осъждането на езика на омразата, противопоставянето и разделението, да бъдат така категорични и когато то произхожда от тях и техните среди – по адрес на ДПС и малцинствата”, настоя лидерът на движението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts