| | | |

Извънредно! Урсула с ключово решение за България

Урсула фон дер Лайен предлага Илиана Иванова за еврокомисар. Това е станало след проведени интервюта и с двамата кандидати. Сега Иванова трябва да мине изслушване в ЕП.

Иванова ще запази ресора на Мария Габриел – Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.


Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.

„Вчера проведох събеседване с кандидатите, предложени от българското правителство за поста на комисар – г-н Даниел Лорер и г-жа Илиана Иванова. И двамата показаха голяма ангажираност към ЕС и към работата на комисар. Освен това имат подходящ опит за този пост”, заявява Урсула фон дер Лайен.

„След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на г-жа Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта”, посочва председателят на ЕК.

Фон дер Лайен отбелязва, че Илиана Иванова има опит в ЕС, тъй като от 2013 г. е член на Европейската сметна палата.

Преди това, между 2009 и 2012 г., тя е била член на Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Опитът й бил от решаващо значение за водещата програма на ЕС за научни изследвания „Хоризонт Европа”, посочва още Фон дер Лайен.

Коя е тя?

До момента Иванова бе председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за “Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване”.

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа.

Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет.

В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ.

През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts