| | | |

Сабрутев се закани: ПП/ДБ няма да дадат на ГЕРБ да правят дълго управление

Имаме ясна договорка да има механизъм и съгласуване на кандидатури. ГЕРБ наруши това нещо.

Няма да позволим да сме параван, зад който ДПС, “Възраждане” и ГЕРБ да имат дълго управление, като изберат шефовете на регулатори с 5-годишен мандат”

Това каза днес пред Би Ти Ви депутат от “Продължаваме промяната – “Демократична България” и член на Комисията по бюджет и финанси Венко Сабрутев.

Той обясни какво представлява дългото управление, за което коалицията на ПП/ДБ няма да позволи на ГЕРБ/СДС да превземе – мандатът на регулаторите БНБ, НЗОК и Сметната палата.

Той обяви, че новата коалиция ще има свой кандидат за управител на БНБ, като няма да подкрепят предложението на ГЕРБ Димитър Радев да бъде преизбран за нов мандат.

Сабрутев отказа да коментира конкретни имена, които “Продължаваме промяната – Демократична България” ще предложи както за шеф на БНБ, така и за други ключови регулатори.

“Преди да има имена трябва да има правила за избор не само на БНБ, а на всички регулатори. Трябва да има комисия, която да ги съгласува, а не да се прави скрито мнозинство”, поясни депутатът.

В отговор на въпрос Сабрутев обяви, че депутатите от формацията не са подкрепили предложението на БСП парламента да обсъди отнемането на депутатския имунитет на Бойко Борисов, защото вече е създадена временна комисия, която да разгледа всички искания.

Той изтъкна, че е разбита опорката, че Комисията по имунитетите има за цел да замете проблемите в нейния срок за произнасяне.

Не става въпрос за укриване на имунитети, а става въпрос, когато в турбулентни времена се правят промени в съдебната система, за които наистина да има смисъл, а не да се направи подмяна на досегашния главен прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, подчерта Сабрутев.

Бойко Борисов, ако иска сам може да си дадем имунитета, както направи Кирил Петков, каза Сабрутев.

“Комисията има краен срок да се произнесе – 18 юли. Няма значение дали ще се събере един, два или три пъти”, коментира депутатът.

Според Сабрутев България се връща към нормалността, като има редовно правителство, а бюджетът ще е с 3% дефицит.

На хората има писна политиците да се карат, а искат да видят какво ще направят за тях, каза Сабрутев и обясни какво предвижда Бюджет 2023.

Относно войната в Украйна и помощта, която България оказва, Сабрутев добави, че ПП/ДБ подкрепя членството на Украйна в НАТО и трябва да се намерят инструменти, с които да бъде спряна.

Няма хора в ПП/ДБ, които да не искат да се спре войната. Цялата парламентарна група подкрепя декларацията за Украйна и сме “За” военната помощ, обясни Сабрутев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts