| | | | |

Вили Лилков: Приятно е да ме искат за кмет, но никой не е говорил с мен

Вили Лилков отрече слуховете, че ще се кандидатира за кмет на София, като обясни, че към момента никой не го е потърсил за разговор.

Бившият депутат от ДСБ разкритикува и номинацията на десните сили в столицата, в лицето на Васил Терзиев. Той беше издигнат от ПП-ДБ, “Спаси, София” и “Екипът на София”.

“Всяка партия сама решава каква кампания да води. Тактиките са най-различни. Зависи дали партията управлява или е в опозиция. С никого не съм говорил за участие в местния вот в София.

Приятно е да видиш такива оценки, така че това означава, че позициите които съм взимал и работата, която съм вършил е оценена”

Това заяви в предаването “Денят на живо“ по Нова нюз професор Вили Лилков – един от учредителите на „Демократи за силна България“ – бивш лидер на ДСБ-София, бивш общински съветник и кандидат за кмет на София през 2015 година.

Според него кандидатурата за кмет на столицата на ПП-ДБ е била изненада за над 90% от избирателите на коалицията.

„Тя е и провокация, заради миналото на близки на кандидата. Оттук нататък тези, които са го номинирали са направили своите разчети.

Прави ми впечатление, че кандидатът им говори неуверено и с непознаване проблемите на София“, каза гостът.

„Наблюдавам с интерес това, което се случва, но няма да се включвам с битката за кметския пост на София“, разкри той.

„София не разполага с необходимия ресурс, с който да реши дългосрочните проблеми на града“, изтъкна Лилков.

Той предупреди, че скоро изтича градоустройствения план на София. Столицата се намира в песимистичния вариант на изпълнението на развитие на столицата и това е от години наред“, посочи той.

„Някои от големите проблеми на града са: „Кремиковци“ продължава да е стегниращият фактор, имаме неравномерно развитие на северната и южната част на града, 20% от жилищата са необитаеми, не са решени големите проблеми със зелените площи, програмата за саниране не е започнала, нужно е коригиране на речните корита в града и т.н.

Столична община няма жилищна политика. Постигнати са някои успехи, но има системи, в които проблемите са неглижирани с годи9ни и трябва да започнат да се решават.

За да могат да се реализират големите инфраструктурни проекти на София, трябва да се отчуждят около 80% от имотите. За да се решат тези проблеми е необходим голям финансов ресурс“, обясни Вили Лилков.

„Жилищната политика е сериозен проблем. Необходимо е мащабно саниране.

Има много социално слаби хора, които имат нужда от настаняване. Занемарени са през годините доста проблеми, които трябва да се решават“, каза още той.

„Друг проблем е, ако общината реши да промени Общия устройствен план, това може да бъде обжалвано“, каза той и добави:

„Нуждаем се от нов модел на райониране и нов тип управление, за да стане по-ефективно управлението на града“.

Според Вили Лилков Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен.

„Големият въпрос е какво ще направим на неговото място, за да не стане като с мавзолея.

През 2012 г. предложих да се обяви конкурс за модернизация на Княжевската градина.

Трябва да се преименуват и улици. Има улици в София, по които ако се разхождаш, се чувстваш все едно си в Москва“, завърши гостът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts