| | | | |

Васил Терзиев се разциври: Мъкнахме подарените ни бюра на гръб в 6-етажна сграда, обядвахме с таксиджиите и шофьорите от градския транспорт. Готов съм да мина на детектор

“Последните дни чух какви ли не художествени измислици по мой адрес – истини примесени с много полуистини, пълни лъжи и много креативно навързани манипулации.

На повечето нелепици не смятах да отговарям и да слизам на нивото на пишещите, включително на политически лидери, от които бих очаквал повече класа. Явно съм ги надценил. Извинявам се”,

Това написа в профила си във Фейсбук кандидатът за столичен кмет Васил Терзиев.

“Извинявам се и за всички други проблеми от Освобождението досега. И тези, които тепърва предстоят.

Разбрах, че съм виновен за всичко, може би не само в тази галактика”, добави претендентът за градоначалник на София, издигнат от Продължаваме промяната и Демократична България.

“Сарказмът настрана, има едно нещо, което искам да коментирам – генезиса и успеха на Телерик. По две причини.

Първата е, защото за пореден път се налага внушението, че честен успех в България няма. Зад всичко прозират генерали и куфарчета, “нечестен” и “привилегирован” старт.

Втората причина е, че с този наратив се омаловажава трудът на хиляди хора, които са минали през компанията от основаването до продажбата ѝ.

Тези хора са дали сърце и душа, за да съградим нещо специално, което е станало пример за много други предприемачи и модел за много колеги, които сега имат собствени компании.

Станало е причина на ИТ сектора в България да се гледа с по-друго око.

Успехът на Телерик е родил десетки компании и стотици предприемачи и десетки хиляди работни места. Помогнал е на хиляди деца да се научат на програмиране и дигитални умения. Помогнал е и на хиляди да намерят реализация в ИТ сектора. Ефектът от това тепърва ще се усеща”, написа още той.

“Но да се върнем към началото…

И аз, и Светозар, и много други колеги сме говорили за старта на Телерик и има достатъчно статии и видео репортажи, стига човек да има желание да се образова.

Историята за това как ни приюти бащата на Зарко в една празна стая в офиса му.

За това как сме мъкнали подарените ни бюра на гръб в 6-етажна сграда.

За това как обядвахме с таксиджиите и шофьорите от градския транспорт на обръщалото в Бъкстон.

За малките победи и първите клиенти.

За това как изграждаш компания, която продава софтуерни продукти по интернет, без да имаме интернет 3 седмици и оцелявахме с dial-up.

За борбата да оцелеем като компания с малкото спестявания, които имахме.

За битките, грешките, трудните уроци.

Много истории от този период беше описан тези дни и от много бивши колеги, които застанаха с лицата си зад истината”, добави кандидатът за кмет на столицата.

“Ще коментирам и удобната опорка, че Телерик не е била създадена само със спестявания на Светозар, Христо, Бойко и мен.

Казвам ясно – създадохме компанията без НИТО ЕДИН ЛЕВ И НИКАКВА ВЪНШНА ПОДКРЕПА, освен безплатния офис и това, че нямаше нужда да си регистрираме фирма и да поддържаме счетоводство сами.

За последното си плащахме между другото, защото така е редно.

И когато пораснахме и се закрепихме, се отделихме. Това стана през 2005 г., когато стигнахме 3 млн. долара оборот.

След 3 трудни години, но все нагоре – 2002 с 20 хил. долара оборот, 2003 с 250 хил. долара, 2004 направихме 1 млн. долара приходи.

Това са фактите. И тези факти са гледани под лупа от инвеститор като Summit Partners, които инвестираха в Телерик през 2008 г.

Който поне малко от малко разбира от бизнес, знае през какъв процес минава всяка една компания, в която инвестира водещ американски 30-милиарден фонд за рискови инвестиции”, добави той.

“Инвестицията в Телерик беше в българското дружество и беше една от малкото в Източна Европа.

Това е доказателство каква компания бяхме изградили с колегите. И от която всички ние, които бяхме в основата на успеха на Телерик, продължаваме да се гордеем.

И в която НИКОГА не е имало ДС пари.

Имало е наши пари и инвестиция на Summit Partners. Ако някой твърди друго – лъже. А за да докажа всяка дума, аз нямам никакъв проблем да отида на детектор на лъжата и да се види истина ли е написаното горе или не”, написа още Терзиев.

“Много е тъжно, че се налага да се занимавам с разбиването на митове и легенди, вместо с конструктивни разговори за София.

До момента политическите ми опоненти и техните трубадури повтарят до безкрай едни и същи манипулации.

Това ли е вашата програма? Това ли са вашите идеи за София? Това ли е вашето поемане на отговорност за всичко, което причинихте на града? Това ли е еталонът ви за политическа класа, който демонстрирате на обществото?”, допълни той.

“Съжалявам, че ви надцених. Но колкото и да ви се иска, няма да ме откажете. Нито мен, нито всички други хора, които им е омръзнало от вашите машинации и опити да ни откраднете бъдещето”, заяви Терзиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts