| | | | |

Простащината победи: Пилонът на Рожен вече се издига ВИДЕО

Първите 60 от общо 111 метра от пилона в местността Рожен вече са издигнати, става ясно от публикация във Фейсбук на председателя на фондация “Наследство в бъдещето” – жиотновъда Симеон Караколев, който е инициатор на идеята.

снимка Фейсбук

На страницата на инициативата пък обявиха, че официалното откриване на съоръжението ще се състои на 13 юли.

“С най-близкото и свидното на българската душа – нашият фолклор ще започне празничната програма за откриването на монумента на българското знаме – Пилон “Рожен”.

Ще направим истинско пътешествие по нашите земи и ще започнем от нашия символичен домакин – Родопите – песенния храм на България”, написаха инициаторите.

“Тук песента се ражда от сърце, от драго и бално, затова душата е пълна.

Гайда приглася, чанове и птици допяват и става магия.

В тази магия ще ви потопи Ансамбъл “Родопа”, който от създаването си през 1960 г. до ден-днешен продължава да бъде пазител на народните традиции и фолклор.

След това ще посрещнем Ансамбъл “Тракия” – новатор в музикалните и танцови форми, които в изпълненията си по блестящ начин ще разкрият огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области”, гласи още публикацията.

Идеята за монтиране на най-високия в Европейския съюз пилон, на върха на който да се вее огромен трибагреник, предизвика ожесточени спорове в социалните мрежи и извън тях.

Караколев обаче защити проекта, като обясни, че той се изгражда на терен частна собственост, който не е природен парк и че всички процедури са спазени.

А целта била да вдъхне национална гордост и самочувствие на българите по случай 111 години от освобождението на Родопите.

В свои тв изяви Караколев дори се похвали, че в резултат от критиките и широкото отразяване на издигането на пилона, само за няколко дни получили дарения в размер на 40 000 лева.

Финансирането на проекта ставало чрез публична кампания.

Междувременно Лили Иванова се оттегли от инициативата, без да даде обяснение и въпреки договорения хонорар от около 100 000 лева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts