| | | |

Прокурорите във ВСС: От 15 юни Гешев не е магистрат, няма да му гледаме оставката

Единодушно Прокурорската колегия на ВСС реши да не гледа оставката на Иван Гешев, защото от 15 юни той вече не бил прокурор, а и нямало как да се освобождава от длъжност, на която не искал да бъде възстановен.

Пред кадровиците Огнян Дамянов от името на Комисията по атестирането и конкурсите припомни фактите

– на 12 юни Иван Гешев е предложен за освобождаване от поста главен прокурор поради уронване на престижа на съдебната власт.

На 15 юни е издаден указ на президента. На 16 юни Иван Гешев иска да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, а

– на 19 юни обявява, че не иска да бъде преназначен и това е прието за сведение.

На 27 юни Прокурорската колегия е сезирана с ново искане. Огнян Дамянов обясни и, че според Закона за съдебната власт след освобождаване хората, които са били административни ръководители, се връщат на предишните си места или остават в институцията, която са оглавявали.

“Никой не може да бъде назначен на длъжност, на която не иска”, каза Дамянов. Според него след 15 юни Гешев не притежавал качеството прокурор.

“Няма как да разгледаме искането за подаване на оставка от длъжност, на която той не е”, обясни Дамянов.

Не разбирам каква е дилемата. От 15 юни той не е магистрат в България. Имал е възможност още на 19 юни да обжалва пред ВАС, а не пред социалните мрежи, а и срокът е изтекъл, каза Дамянов.

Не можем да възстановим някого на някаква позиция, ако той не желае, смята и Стефан Петров. Ако е бил недоволен той е можел в 14-дневен срок да го атакува, добави той.

Гергана Мутафова изрази мнението, че няма как Гешев да бъде освободен, след като не е възстановен като редови магистрат.

Стефан Петров посочи, че няма как колегията да възстанови някого на позиция, която вече е заявил, че не желае да заема. По думите на Петров Гешев не се е възползвал от 14-дневния срок, който е имал, за да обжалва предишно решение на Колегията.

В крайна сметка единодушно прокурорската колегия реши, че оставя без разглеждане искането на Гешев да бъде освободен като редови магистрат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts