| | | |

Сарафов изпрати до ВСС справка за нарушения на прокурори по аферата „Осемте джуджета“

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП),

свързана с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Справката е изготвена на 21.07.2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура.

Изпращането на документа е по повод предвиденото обсъждане на казуса на предстоящото заседание на Пленума на ВСС (на 06.07.2023 г.).

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор, се съдържа констатация, че

„при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“.

Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап.

С оглед на горното по разпореждане на главния прокурор Борислав Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“,

вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Според проверката двама спецмагистрати – Димитър Франтишек Петров и Кирил Пейчинов, нито са дисциплинарно уволнени, нито са разследвани.

След избухването на скандала през 2020 г. Петров и Пейчинов бяха преместени от спецпрокуратурата в други структури на обвинението.

Детайлно са разгледани твърдения на баща и син Златанови, че са били обект на изнудване от група с участието на магистрати и тогавашната съпруга на бившия следовател Петър Петров.

В разследване на „Антикорупционния фонд“ бяха представени доказателства за противозаконно прехвърляне на бизнеси, отнемане на голямо количество пари, злато и дори автомобили от собствениците на най-голямата фабрика за асансьори у нас.

В тази връзка проверката на Инспектората при ВКП установява, че

„при връщането на значителните по количество и стойност веществени доказателства, са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени, но следва да получат своето адекватно санкциониране“.

От прокуратурата потвърдиха наличието на такъв доклад и уточниха, че

на Апелативна прокуратура-София е възложено да се извърши проверка на всички преписки, досъдебни производства, свързани с казуса „Осемте джуджета“, включително и правилността и законосъобразността на прокурорско постановление от 5 май 2021 г., с което е било отказано образуването на досъдебно производство по изнесените доказателства в разследването на „Антикорупционния фонд“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts