| | | |

ВСС нищи дали Гешев е натискал кадровици с призовки и преписка

ВСС изслушва и.д. главния прокурор Борислав Сарафов по въпроса оказван ли е натиск върху кадровиците, които внесоха искане за освобождаването на Иван Гешев.

В началото на дебата Огнян Дамянов обясни, че след брифинга на Гешев, на който той скъса оставката си, е образувана лична проверка от прокурор във ВКП.

Въз основа на тази проверка той получил призовка.

Атанаска Дишева го попита дали е имало и други такива случаи.

Огнян Дамянов щял да попита Сарафов дали в дирекцията “Публична комуникация” работят 16-17 човека и вярно ли е, че се изпращали материали в определени сайтове, а после въз основа на техните публикации, прокуратурата се е самосезирала и е започвала проверка.

“Чувал съм, че е имало такава практика последния месец”, каза Дамянов.

Калина Чапкънова получила две призовки, че трябва да се яви във ВКП, но после и се обадил прокурор и казал, че е отпаднала необходимостта да се явява.

Тя била изненадана, че прокурор от ВКП правел проверка.

Тя потърсила на сайта дали има акт на главния прокурор, че той е наредил да се правят такива проверки от ВКП.

Калина Чапкънова попита дали може да научат за проверката, която Сарафов е наредил по отношение на преписките, образувани срещу кадровиците, поискали отстраняване на Гешев.

От справка, предоставена от зам.главния прокурор Мария Павлова ставало ясно, че преписката срещу шестимата кадровици, е по сигнал на Николай Марков от дирекцията “Публична комуникация” във ВКП.

Това стана ясно при изказването на Атанаска Дишева. Тя попита и дали членовете на ВСС са викани на разпит.

Огнян Дамянов каза, че по време на отпуска му от 15 май до 5 юни бил призован, но призовката била върната. А за втора преписка не знаел.

Георги Кузманов също бил призован и се явил на разпит пред двама прокурори от ВКП.

Те го питали, че преписката е по усещане на Иван Гешев.

Въпросите им били, че дали усещанията на Гешев са верни, кога са писали предложението да поискат отстраняване на Гешев, с кого са го коментирали.

Разпитът бил десет-петнайсет минути и го питали само за усещане.

Йордан Стоев каза, че също е бил призован, явил се, те се опитали да му зададат въпрос, но той веднага казал, че прави отвод на двамата, защото тази проверка трябвала да се извършва от първоинстанционна прокуратура, а двамата са под прякото ръководство на Гешев.

След време тази преписка били изпратена в СГП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts