| | | |

НА ЖИВО Посрещнаха с аплодисменти Зеленски в НИМ: Вие ме аплодирахте. Искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора. Благодаря ви

Традиционната реч, която украинският президент Володимир Зеленски произнася пред парламента на държавата, в която гостува, у нас беше заменена с дискусия в Националния исторически музей в София.

Украинският президент Володимир Зеленски изнася лекция пред посланици, политици и представители на гражданското общество.

Домакини на дискусията са премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Срещата се провежда в Националния исторически музей. Очаква се събитието да е последното от еднодневната визита на Зеленски в България.

По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и е заместена именно от този формат.

Форматът ще бъде разговор между тримата, а след това присъстващите ще им задават въпроси.

Сред присъстващите е и американският посланик Кенет Мертен.

“Не случайно ви поканихме именно тук сред безценни артефакти от българската история. Не случайно сме именно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безпорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България – съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина.

Сред красотата около нас искаме да говорим не за войната, а за мира. За онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Който ще донесе спокойствие и по-добър живот, не само на украинския, но и на руския народ и на цяла Европа.

Убеден съм, че той е реалистична цел, ако всички ние не само вярваме в него, но и полагаме необходимите усилия да го постигнем”, каза в началото на дискусията премиерът Денков.

Думата взе и вицепремиерът Габриел: „Моля ви отнесете с вас топлото посрещане, което имахте тук. Нека тази сила на топлото посрещане да даде вдъхновение на сърцата за добро бъдеще“.

„Благодарение на вас, г-н президент, на украинския народ, ние днес все повече изпълваме със съдържание тази толкова красива думичка демократични ценности, свобода, равенство, уважение. Това е нещо, което вие всеки ден ни показвате как не бива да приемаме като даденост“, добави тя.

Володимир Зеленски заяви от своя страна: „Сигурен съм, че имаме много приятели и това се усеща. Затова ми позволете така да се обръщам към вас“.

„Искам да помоля за извинение за закъснението. Наистина всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни и времето не ни стига да спазим графика“.

Той отново благодари на българите за подкрепата за украинските бежанци.

„Вие ме аплодирахте. Искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора. Благодаря ви“, каза той.

„Сред цялата дезинформация относно войната – руска или просто наративи, изгодни на Русия, толкова абсурдни и опасни твърдения, сред тях такива, че помощта на Украйна с оръжия и санкции ще удължи войната и че уж не помагало да се постигне сигурност…

Това са абсурдни твърдения“, заяви той.

„Близо 1900 градове и села от украинската земя са вече освободени. Предстои ни да минем още много труден път към освобождаване от окупация на цялата територия“, обяви украинският президент.

„Доказахме, че Русия няма ракети, които да не могат да бъдат свалени. Цялата най-боеспособна част на руската армия беше ангажирана в Украйна.

Путин вече изживява унижение, има нужда от оръжие за продължаване на терора над Украйна“, изтъкна той.

„Видяхме, че Пригожин или Кадиров, ако решат, могат да влязат направо в Кремъл“, каза той и добави, че остатъците от руската армия нямат мотивация да се бият „за този слаб цар“.

„Нашата победа придобива все по-отчетливи очертания. Намалява се мащаба на войната на нашата територия, защото ние ги изтласкваме.

Благодарни сме на България за това, че вие сте на светлата страна на историята, особено в отбранителното сътрудничество“, подчерта Зеленски.

„Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Този режим трябва да загуби както на бойното поле, така и в политиката, за да спечелят всички политици“, допълни той.

В един момент звукът от микрофона на Зеленски изчезна. Наложи се да му бъде предоставен нов, а той не пропусна възможността да се пошегува:

„Кибер атаки. Все пак се страхуват от нас, виждате ли?“.

Зеленски обясни за забавянето на украинското контранастъплението:

„Трябва да разберете, че много различни причини може да има. Понякога това може да не е доставката на амуниции. Например, Русия минира нашите поля“.

„Техниката не достига. Има държави неутрални, които дълго обмислят, демократични процеси. Ние реално стоим пред многостранно предизвикателство. Ние вървим пеша, разминираме, а след нас върви техниката“, обясни той.

„Вие представяли ли сте в България, както и в Украйна и в целия свят – някъде на друг континент летят ракети, ние това възприемали ли сме го като нещо страшно?

Не сме. Това не е цинизъм. Трагедията винаги ни се е струвала като нещо далечно“, посочи той.

По думите му, от началото на контранастъплението са се появили три линии на отбрана. Това е една от причините за забавянето на офанзивата.

Очаквайте подробности

снимка Кадър

Similar Posts