| | | |

“Политико” гърми: Зеленски гръмна по Радев и от двете дула, смутеният БГ президент изгони камерите

“Украинският президент Володимир Зеленски гръмна по българския си колега и от двете дула (б.р. – идиом в английския език, означава да критикуваш силно, да размажеш в спор, да накажеш) в размяна на реплики в София”

Така изданието “Политико”, цитирано от “24 часа” описа срещата между президентите Зеленски и Радев в четвъртък.

Разговорът между двамата президенти бе определен като “телевизионна размяна на реплики, в която Зеленски се обяви против противопоставянето на Радев на въоръжаването на Украйна”.

Разтревоженият български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат залата.

“Зеленски беше на посещение в България главно за да се срещне с пронатовската и проевропейска администрация на министър-председателя Николай Денков, която подкрепя износа на оръжие за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване”, пише още “Политико”.

От изданието определят президента Радев като “бивш началник на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и нееднозначен по отношение на НАТО”,

а според тях срещата е преминала дори по-зле от очакваното.

“Украинската делегация седеше с каменно лице, като от време на време се мръщеше и водеще бележки, докато българският президент обясняваше, че “няма военно решение” и че “повече и повече оръжия няма да решат проблема”.

Зеленски даде своя отговор с “премерено презрение”.

“Не дай си Боже да ви сполети някаква трагедия и да се окажете на моето място”, каза той.

“И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще правите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българската територия?”

“Не, вие, като истински президент, съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост.

Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но наистина бих искал да ме разберете правилно”, отбеляза той с бодлива ирония, докато “срамежливият Радев се криеше в бележките пред него”.

Зеленски порица Радев за това, че до голяма степен описва инвазията на Москва като “конфликт”, а не като война и за неясните твърдения, че войната се разпростира и “разширява пространствените си размери”.

Като отхвърли предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал “война на унищожение срещу украинците, а не срещу други държави” и заяви, че правителството на София – в противоречие с Радев – е имало право да доставя оръжие.

“Искам също така да ви кажа, че с каквито и боеприпаси да разполага армията ви, те няма да са достатъчни, за да се бие с Руската федерация.

Вие нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно, за да се биете срещу 160 милиона души.

Ето защо е добре да дадем, за да можем да се защитаваме и войната да не дойде при вас”, каза той.

“Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде другояче”, добави Зеленски.

“Не можеш да подкрепяш Русия и да поддържаш балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбирате ли ме?”

Накрая Радев предположи, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се отдалечат, преди да продължи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Президентство

Similar Posts