| | | | |

Отговаря конституционалистът: Ако депутатите са се объркали при гласуването, ще има ли референдум

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и представителят на “Има такъв народ” (ИТН) Ивайло Вълчев изненадващо обявиха в петък привечер, че референдум за запазване на българския лев до 2043 г. все пак ще има.

По думите им в Народното събрание (НС) депутатите не са разбрали какво точно гласуват и всъщност са му дали зелена светлина на допитването.

Станала ли е наистина грешка в парламента?

снимка Архив

На този въпрос отговаря Д-р Борислав Цеков, конституционалист на личната си фейсбук страница. Ето неговото решение на казуса

Разбрах, че има твърдения, че управляващите са оплескали гласуването на решението за отхвърляне на незаконния референдум.

Дали това твърдение е вярно, ще може да се каже, когато публикуват стенограмата от пленарното заседание, за да прочетем какво е докладвано и какво е подложено на гласуване.

Но дори и хипотетично да приемем, че твърдението е вярно, то това съвсем не означава, че имаме прието решение за референдум.

Да се отхвърли проект за решение за отхвърляне на едно предложение, все още не означава, че имаме решение за одобряване на предложението.

Нужно е изрично гласуване, с което се одобрява предложението.

Още повече, че има ясно изразена воля от парламентарните групи по време на обсъжданията и очевидно става дума за явна грешка, ако са гласували отхвърляне на проекта за отхвърляне.

Но ще трябва да има ново гласуване по въпроса, ако е така. Твърденията, че срокът бил до днес, са неоснователни – срокът е инструктивен.

Прочее, ако се окаже вярно, че са оплескали гласуването, което е отговорност на ръководството на Комисията по правни въпроси (Стою Стоев, ПП) и на ръководството на НС, това само би показало за пореден път колко е опасно да изпращате в Парламента лаладжии.

Политиката и парламентаризмът изглеждат много лесни и всеки квартален адвокат, фейсбук-активист, напорист лесничей или нахакан бизнесмен у нас (не и в нормалните държави!) си въобразява, че му е по силите.

Но това съвсем не е така…

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts