| | | |

Тодор Тагарев: Ако Путин си позволи мащабна агресия срещу Украйна, Афганистан ще им се стори като разходка за гъби

Не е дискутирано и нямаме намерение да пращаме наши войници на украинска територия, увери той

Получихме списък с приоритетите и потребности на украинската армия. В него няма нищо изненадващо

Дали Българи може да даде стари танкове и стари системи за противовъздушна отбрана на Украйна – това тепърва ще изясняват експерти към Министерството на отбраната, но анализът ще отнеме месеци, категоричен бе министърът на отбраната Тодор Тагарев при Би Ти Ви.

Получихме списък с приоритетите и потребности на украинската армия. В него няма нищо изненадващо.

Войската им води много тежки боеве, трябват им боеприпаси, износва се техника, трябва им ПВО.

Важно за нас е, че след като се предоставя това искане от президента, това са много важни приоритети. Ще разгледаме исканията внимателно и ще видим дали можем да помогнем поне с част от тези искания, каза Тагарев.

Не разглеждаме вариант да дадем танкове сега, но не изключвам в бъдеще този въпрос да седи, ако все още има потребност.

Ние сме модернизирали някъде около 10% от танковете, останалите не са и не се предвижда тяхната модернизация в обозримо бъдеще, обясни министърът.

Не е дискутирано и нямаме намерение да пращаме наши войници на украинска територия, увери той.

Служебният кабинет даде един транш на помощ, ние дадохме втори пакет.

Даваме боеприпаси, които са в края на своя ресурс и са извън нормативите за поддържане. Ако ги оставим, след кратко време трябва да платим много пари за тяхното унищожаване, посочи Тагарев.

Призовавам за поне едно минимално уважение от официалните институции. Аз не мога да лъжа. Даваме само излишното. За разлика от много наши съюзници, които дадоха много голямо количество, заяви той.

Не трябва да се оставяме да станем клиенти на другите страни. Затова е важно да влезем в европейската инициатива, която ни позволява да модернизираме заводите си. Това е една много добра възможност за нас, каза още министърът.

При срещи с посланиците на някои от нашите съюзници, ние все още поставяме въпроса за т.нар. “триъгълни сделки”, но при посещенията ми на високо ниво този въпрос вече изобщо не се повдига.

Ако го бяхме направили преди 6 или 8 месеца, може би е щяло да има по-голям шанс.

Наши съюзници сега обаче дават финансови възможности, ако ние предоставим основни възможности на Украйна – самолети, зенитно-ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника, каза той.

Към нашите самолети няма интерес вече, има интерес към части.

Целият фокус в момента е към т.нар. коалиция Ф-16, в която влизат Нидерландия, Дания, Белгия и Португалия.

Украински експерти казват – при нас само една ескадрила ще промени ситуацията на фронтовата линия, обясни Тагарев.

По-рано ЕК приветства политическото споразумение, постигнато между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно Регламента за подкрепа на производството на боеприпаси с бюджет от 500 милиона евро.

„Наши предприятия ще могат да произвеждат боеприпаси по стандартите на НАТО. Затова е важно да влезем в тази инициатива, защото ни дава възможности за инвестиции в отбранителната ни индустрия.

Парите са от фонд на ЕС“, допълни той и уточни, че България е един най-големите производители на боеприпаси в Европа.

„Когато предният редовен кабинет говореше, че един патрон няма да дадем на Украйна, имаше намеса на много посредници. Сега нашите предприятия ще работят директно с фирмите, с които работи Украйна.

Когато съюзно правителство каже – това е фирмата, с която работим, работим с нея.

Има много фирмички, които обикалят и търсят възможности. Това не е и в интерес на Украйна, защото цената се вдига. Вакуум не съществува.

Когато политиката беше, че не изнасяме за Украйна, той се запълни от желаещи да участват в тези поръчки. Някои хора са направили пари от своята функция“.

„Имало е случаи на хуманитарна помощ, която е безвъзмездна. За военната помощ сме компенсирани, поне частично. Европейските фондове се създават с вноски на всички страни членки.

Ние даваме под половин процент. Сумата от България е малка. Когато извадим от складовете годно, но на години въоръжение и боеприпаси, получаваме компенсация около 55%“.

„Цяла Европа се е обединила около това да помогне на Украйна, разбирайки стратегическия ефект от това украинските сили да успеят да освободят цялата си територия и да изтласкат окупатора, и да вървим към по-траен мир.

Негативният сценарий е Русия да овладее територии и да спечели от агресивната си политика и след малка почивка да продължи с агресивните си намерения. Приключване „по някакъв начин“ не е в нас интерес.

В наш интерес е Русия да бъде изтласкана. Ние трябва да се върнем към международния правов ред“, подчерта министърът на отбраната.

Тагарев уточни, че е консултирал Министерството на отбраната на Украйна, както и Монголия, Аржентина и Чили.

„Путин така се подреди с това влизане. И преди войната съм давал такива интервюта. Ако Путин си позволи мащабна агресия срещу Украйна, Афганистан ще им се стори като разходка за гъби. Там загубиха около 15 хил. души, а в Украйна, според изчисления, над 100 хил.

Мотивацията в Украйна е на високо равнище и нямат съмнение, че ще освободят своите територии. Само това е начинът да има стабилност в Източна Европа.

Ако Русия постигне своите цели, ще тръгнат наново“, подчерта министърът на отбраната.

„Български доброволци има и сега. Няколко хиляди се бият в Украйна“, обясни Тагарев и посочи, че България няма да изпраща военнослужещи в Украйна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts