| | | |

Радев след позора със Зеленски, избухна с яростна атака по политиците ВИДЕО

Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството. Очевидно в много случаи небългарските. Кое задава тяхната политика?

Това заяви президентът Румен Радев по повод критиките след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски.

„Имат ли собствено мислене и мнение, собствена позиция, защото те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. Нашите управляващи нямат свое мнение и позиция“, посочи Радев.

“Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване.

Но когато министър-председател реши да покани президент институционалният диалог изисква поне да бъде съгласуване с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки”, допълни държавният глава.

По думите на Радев в тази ситуация най-лесното е било да не провежда тази среща, но според него това не е добър сигнал за България, особено към 300 000 българи в Украйна.

“Надявам се Министерски съвет да спазва елементарните правила на протокола”, добави президентът.

Аз питам с какво ще запълним запасите, ако дадем с оръжие. Става въпрос за много години.

Ние сме в регион, който също има проблеми в сферата на сигурността. Нека те отговорят какво ще бъде състоянието на нашето въоръжение.

Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа.

Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия.

И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза.

Радев коментира и решението за референдума за лева.

“Аз няма как да насроча дата за референдум, защото има решение на народното събрание. Аз няма как да вкарам пак в Народното събрание това”, посочи той.

“Да заповядат, никакъв проблем”, така Радев отговори на въпрос дали се опасява от искането на импийчмънта му и добави, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts