| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Паника в България: Ярка светлина превърна нощното небе в ден! Чу се жесток тътен ВИДЕО

За звук от жесток взрив, станал преди минути, алармираха видинчани. В момента там няма нито валежи, нито гръмотевици.

До момента разполагаме с информация, че става дума за паднал метеорит, който е бил забелязан почти от всички градове в страната, съобщава Meteo Balkans.

Силен взрив уплаши жители на не само на Видин, но и на Монтана, Лом и други населени места в Северозападна България.

Хората съобщават за ярка светлина в небето, превръщат а нощта в ден, която завършила с жесток тътен. Къде точно е паднал метеоритът все още не знаем.

Опасната ситуация е била уловена и на камера, поставена край Елин Пелин.

От МВР са получили сигнали за взрива. Направена е проверка, няма ранени, нито материални щети. По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал в северната ни съседка.

Той е видян не само във Видин.

“Във Враца светна цялото небе”, пишат очевидци.

Хора в социалните мрежи от самото начало предполагаха, че било метеорит.

“От района на с. Извор, обл. Видин, го видяхме. Около 21:50 ч. стана като ден, видяхме дълга, огнена следа и се разпадна на по малки. Звукът се чу след минута, доста силно”, пише мъж във фейсбук.

Други очевидци коментират, че и в София станало светло като ден за секунди.

В село Зверино, Врачанско, разказаха пред “24 часа”, че видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са само как пада.

“Може би не е паднал (б.р. метеоритът) в нашия район, защото не се чу нито тътен, нито друго”.

В Монтана и Берковица също за видели силна и ярка светлина, след която е последвал и силен тътен.

“В Националната астрономическа обсерватория не е наблюдавано такова явление”, заяви директорът на институцията д-р Никола Петров, преди да бъде потвърдена информацията за метеорита. Годишно падат между 20 и 30 000 метеорита.

“С телескоп това нещо би се видяло като монета от 1 лев. Може да е било във Видин, може и някъде в Румъния”, обясни д-р Петров по-рано. Някои от тях изгарят, докато падат, а други се приземяват и предизвикват шум.

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера.

При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ, движещ се обект с видимо по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година пише, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-и юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли.

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги “падащи звезди”.

Терминът “метеорид” (или “метеорно тяло”) е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) – огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

видео Meteo Balkans
снимка Кадър

Similar Posts