| | | |

Изненадващо! Кандидатът на ГЕРБ-СДС оттегли кандидатурата си за шеф на НЗОК

Иванка Динева депозира в парламента отказ от участие в надпреварата за нов шеф на НЗОК, поради лични причини. Тя бе номинирана от ГЕРБ-СДС за поста.

В началото на месеца от „Възраждане“ оттеглиха кандидата си – Тодор Хинов. И така в надпреварата остава само Жени Стайкова, която е номинирана от „БСП“.

Днес точката за нов управител трябва да се разгледа на извънредното заседание на парламента с повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор на управител на Здравната каса.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за управител на НЗОК Иванка Динева събра подкрепата на пациентските организации и болничните асоциации, които изпратиха своите становища и въпроси до парламентарната здравна комисия, където Динева и проф. Жени Стайкова бяха изслушани на 6 юли.

„Считаме, че Иванка Динева е запозната с дейността на НЗОК и с нейната експертиза и опит би допринесла за бърза приемственост в оперативното управление и подобрение качеството на медицинската помощ“, заявяват от Българската асоциация за закрила на пациентите.

Тази сутрин обаче депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев заяви пред БТВ, че по всяка вероятност няма да се стигне до избор на нов шеф на НЗОК.

“Не съм убеден, че Иванка Динева ще е финалният кандидат на ГЕРБ за управител на НЗОК. Може да бъде удължен срока. ГЕРБ може да я изтеглят, защото хората от здравната общност имат резерви към нея“, каза пред bTV депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

“Решението на парламентарната група на ПП-ДБ е, че имаме сериозни резерви към тази кандидатура“, уточни той.

“По-скоро няма да бъде избра днес нов управител на Здравната каса. Напълно е възможно това е да първият проблем между управляващите за регулаторите“, каза Панев.

Тя има 21 години професионален опит в системата на здравеопазването, включително и в управлението на здравната каса.

От октомври 2015 г. до февруари 2017 г. е била подуправител на НЗОК, а от май 2017 до декември 2020 г. – съветник на вицепремиера по икономическата и демографската политика.

От декември 2020 г. до септември 2022 г. Динева е била директор на РЗОК-София столична.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts