| | |

При мижав интерес и пред острия поглед на Радев, издигнаха знамето на Рожен ВИДЕО+СНИМКИ

Точно в 21 часа българското знаме беше издигнато на Рожен след специална церемония по откриването на Пилона “Рожен”.

снимки Кадър

Гайдари и членове на клубовете на Националното дружество “Традиция”, “Родолюбие” и “Бага-Тур” внесоха трибагреника.

На поляната обаче имаше доста по-малко хора от очакваните десетки хиляди.

Предполага се, че много повече ще дойдат тази неделя, когато се открива традиционния събор в Рожен, превърнат в успешно бизнес начинание от чевръстия организатор Симеон Караколев, чиито фирми продават с гигантска надценка кебапчета, минерална вода и бира на събралото се множество.

Президентът Румен Радев също присъства на издигането на знамето. Той подкрепи инициативата още при обявяването й миналата година.

снимка Кадър

“Днес ние казваме “не” на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие и си опитаха да охулят тази инициатива”.

Това каза президентът Румен Радев, който присъства на церемонията по издигането на българския флаг на пилон “Рожен”.

Радвам се да видя толкова хора, стекли се от всички краища на родината, посочи президентът.

“Днес, водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си и най-вече, за да го издигнем високо вътре в сърцата си”

Президентът посочи, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и отечество.

“Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допускаха то да попадне в плен.

Отдаваме почит към паметта на предците които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно.

Заедно със знамето, ще издигнем високо и нашия завет към бъдните поколения – да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи”.

Българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех, посочи Румен Радев.

По думите му само буден, обединен и повярвал в собствените си сили народ може да устоява на историческите ветрове и да гради с достойнство собствените си съдбини.

“Тази година ще отбележим 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Ще се преклоним пред предците ни, които ни дадоха вяра и сили и в почит и на които се издига пилонът с българския флаг на Рожен. Защото трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима”.

Румен Радев благодари на инициаторите, организаторите, дарителите, строителите и на гражданите, дошли на Роженските поляни.

“Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ”, завърши речта си президентът.

Куп държавни фирми също са дарители на пилона в Рожен, а средствата бяха отпуснати по време на последните 2 служебни правителства на президента.

Радев през цялото време бе доста сдържани с остър поглед проследи издигането на трибагреника.

До него застана организатора на събора в Рожен – председателя на Асоциацията на овцевъдите и новоизлюпен бизнес-патриот Симеон Караколев.

снимка Кадър

Срещу него от години валят остри критики от стотици хора за безоразото комерсиализиране на събора в Рожен,

а една от емблемите му – певицата Валя Балканска, преди време публично го нарече в свое интервю “мошеник” и “тарикат” и се закани да не стъпва на поляната, докато той организира форума.

Това явно не смущава ни най-малко президента Радев…

Румен Радев застана до организатора на събора в Рожен Симеон Караколев

“Днес, водени от завета на нашите деди и дъга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг.

Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си и най-вече, за да го издигнем високо вътре в сърцата си”, каза държавният глава. Т

ой добави: “Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допускаха то да попадне в плен.

Отдаваме почит към паметта на предците, които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно”.

След издигането на флага, вечерта продължава с шоу-заря, изпълнение на “Моя страна, моя България” от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, както и деца от България.

Трябваше да има и концерт на Лили Иванова, но естрадната примадона реши да отмени изявата си, без да дава допълнителни обяснения.

Пилонът се изгражда по проект на фондацията “Наследство в бъдещето” с дарения от Националната дарителска кампания “България заслужава!” под патронажа на президента Румен Радев.

Главен проектант е д-р инж. Иван Гешанов, председател на секция “Конструкции на сгради и съоръжения” към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Проектант на фундамента на пилона е проф. Чавдар Колев, председател на Българското дружество по земна механика и геотехническо инженерство.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини – 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра.

Инициативата обаче предизвика остри критики, заради фактът, че изграждането й беше свързано с влизане на тежка техника в красива планинска местност и изсипването в нея на тонове бетон.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts