| | | |

Росен Желязков изби рибата с виц в ефира за Чък Норис

Назначенията са в изпълнителната власт, парламентът прави избор. Може да се каже, че има мнозинство, което постига необходимите съгласия, за да може да има назначения в изпълнителната власт и избор в компетенциите на законодателния орган.

Това заяви в ефира на БНТ председателят на парламента Росен Желязков.

„Преди лятната ваканция за всички ни изглежда доста по-лесно да работим заедно, въпреки че тази ваканция е подготовката за местния вот.

Ние не сме в коалиция с ПП, а кооперация например. Това е мнозинство, което има ясни общи цели и всеки един от партньорите работи в свой интерес”, каза Желязков.

Разговорите на лидерите се случват видно, ясно, в кабинета на председателя на НС.

Самата демокрация е базирана на ротации – няма пожизнена власт, а ротация на различни политически сили. Самите избори са вид ротация. В основата на коалицията е компромисът, подчерта той.

„Както се казва, аз съм любезен домакин. Участвам в разговорите, при които се взимат решения. Те се случват в моя кабинет. Не искам да казвам думата „договаряне“, а по-скоро споразумение. Харесвам повече думата с корен разум, вместо договор“, каза той.

През последните 2-3 години в Европа се случи всички, което може да се дефинира като геополитически заплахи. И ние трябва да сме готови за кризите, посочи Желязков.

На въпрос колко ще издържи сглобката на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, председателят на парламента отвърна:

„Сетих се за вица с Чък Норис колко лицеви опори може да направи – всичките. Кабинетът ни може да издържи всички ротации. Ротацията е на различна алтернатива. Всеки един избор е ротация принципно. Компромисът, който беше постигнат, се базира именно на този ключ“, заяви той, а Бойко Василев се засмя.

Според него така се стига до взаимна отговорност.

По думите му най-важни са целите на мнозинството.

„Последните 3-4 години в Европа и в света се случи всичко онова, което може да се комбинира като геополитически заплахи и транснационални такива.

Нашето споразумение е с цел да преведе България успешно през тези турболетни времена. Никой не изневерява на привържениците си“, каза той.

По думите му именно компромисът е водещото нещо в сглобката. Той добави и, че все пак двете страни се карат много, за да стигнат до компромис.

Според него скоро резултатите ще са налице.

Желязков бе категоричен, че зад споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма външна намеса:

„Мисля че институциите трябва да гледа в една посока. За изразните средства не е необходимо да се изпада в дребнавост.

Всяка една непремерена дума ражда лавина от подобни такива и НС е най-добрият пример за това.

Не мисля, че институционално имаме коренни различия“, каза той и все пак добави, че е редно изказванията за Украйна трябва да са доста по-премерени.

Председателят на НС увери, че няма сговор, никой не изневерява на своите принципи. Избирателите ни ще са удовлетворени, след постигането на определени резултати, убеден е той.

На въпрос как общуват лидерите на двете политически сили от ГЕРБ и Продължаваме промяната – Демократична България, които бяха яростни противници, Желязков разкри:

„Те много спорят. Спорят разгорещено, но всеки прави крачка назад, заради България.

Той увери, че ние сме лоялен член на НАТО, изпълняваме си ангажиментите.

По повод поредните критики на държавния глава, Росен Желязков заяви:

„Институциите трябва да гледат в една посока. Не бива да се обръща голямо внимание на Всяка една непремерена дума ражда лавина от думи”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts