| | | |

Императивното условие за Бойко Рашков е саботаж, третият мандат рухна в първия ден

Оптимизмът на Корнелия Нинова бързо бе стопен след поставянето на неизпълними условия от страна на Кирил Петков и Асен Василев за събиране на мнозинство в парламента, което да гласува сегашния министър на МВР Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия.

Отцепниците от ИТН с претенции към бившите си съпартийци

ДБ ще са последни на разговорите

Третият мандат пропадна още в първия ден на преговорите, след като “Продължаваме промяната” (ПП) поставиха неизпълними условия пред БСП. С това си действие Кирил Петков и Асен Василев доказаха, че участието им в разговорите за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС е формално, коментираха пред “Труд” политолози. Те определиха като шантаж исканията на Петков и Василев.

Корнелия Нинова, която нямаше търпение да седне на масата на преговорите съобщи след първата среща, че от ПП настояват мандатът да бъде държан докато се приеме антикорупционното законодателство – законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател на комисията.

С характерната си безпардонност Асен Василев постави задача на БСП да съберат мнозинство за антикорупционния закон и за избора на Бойко Рашков.

Лена Бориславова, която не е част от преговорния екип, но неотлъчно следва премиера в оставка Кирил Петков заяви, че ключово условие за ПП да участва в правителство с мандата на БСП е проектът за антикорупционен закон да бъде приет без редакции.

Според Бориславова още утре (б. р. в сряда) щяло да се разбере дали “Има такъв народ” са склонни да подкрепят безрезервно проекта на заседанието на комисията по правни и конституционни въпроси.

Няколко пъти заседанията на тази комисия пропадат заради нежеланието на ИТН и опозицията да бъде гледан антикорупционният закон. От ИТН внесоха искане до председателя на Народното събрание за обществено обсъждане на проекта.

“Труд” разговаря с представители на ИТН, които са категорични, че няма да направят компромис с въпросния закон, към който имат много и съществени критики.

Петимата предатели от групата на Слави Трифонов също се оказаха с претенции. Те обявиха, че няма да подкрепят правителство, в което ИТН е коалиционен партньор. Отцепникът Георги Георгиев обясни, че партията на Трифонов е “непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши”.

Оптимизмът на Нинова бързо бе стопен още в първия ден на преговорите. Тя съобщи, че ще потърси ИТН за да ги покани на преговори, с половин уста призна, че ще се постарае да възстанови дипломатическите отношения с Русия и че “България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което не изключва “Газпромекспорт”. И по двете теми ДБ са на противоположно мнение и са категорични, че няма да направят компромис, както и искат да са последни в преговорите.

От ИТН получиха покана за преговори за 14.00 часа днес, а депутати от БСП продължиха да обясняват опитите за съставяне на правителство в рамките на този парламент с целта на партиите от досегашната четворна коалиция – “борбата с корупцията и смяна на модела на управление”.

Чакат информация за Рашков от чужбина

Информация за имоти на Бойко Рашков зад граница очакват проверяващите от КПКОНПИ, научи “Труд” от юридидически източник. От комисията отказаха да отговорят на “Труд” тече ли такава проверка.

Имуществена проверка на Рашков от КПКОНПИ започна през януари. Тогава председателят на комисията Сотир Цацаров съобщи, че проверката е свързана с “няколко поредни недекларирания на обстоятелства”.

“На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той и съпругата му притежават. Тоест – на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията”, поясни тогава Цацаров.

Той каза, че във финална декларация на Рашков в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС, не са били отразени притежавани недвижими имоти.

Миналото лято като служебен министър Бойко Рашков декларира 22 недвижими имота и части от такива. Рашков се опита да изкара, че всички те са му прехвърлени по силата на брачен договор със съпругата му, с която се развели и си поделили имуществото. В края на есента, когато вече щеше да става редовен министър, Рашков каза, че е бил проверен от НАП и всичко му е наред.

Рашков притежава три апартамента в столицата с квадратура съответно 109, 99 и 56 кв. м, както и дворно място в София с площ 1870 квадрата. Част от посочените в декларацията му имоти всъщност са прилежащи части към къщата му в София -три малки склада, сутерен, гараж, тераса, както и фитнес с площ 40 кв. м.

МВР шефът е декларирал, че е собственик и на част от къща с гараж в Несебър, както и две къщи с дворно място в Антон. В декларацията си той посочва, че имотите му са придобити вследствие на брачен договор.

Рашков има и два автомобила – БМВ и Нисан Патрол, които също е получил, благодарение на брачен договор.
Той е декларирал и два влога -един за малко над 158 000 лева и друг за 10 000 лева.

Има и две вложения в пенсионни и инвестиционни фондове – едното за малко над 600 000 лева, а другото за близо 45 000 евро.
Депутати смятат, че упорството на ПП и на Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, дори за кратко има за цел да се “смачка” проверката срещу него, в която са открити огромни несъответствия между имотното му състояние и доходите му.

Друг мотив била евентуална отмяната на запорите на няколко видни спонсори за изборите. Запорите можели да паднат ако КПКОНПИ спре да ги претендира. Другият начин за падането на въпросните запори бил да се подменят служителите на комисията, които се занимават с делата.

Харалан Александров, социален антрополог:
Императивното условие за Бойко Рашков е саботаж

снимка Архив

За да се случи правителство в този кризисен момент, е необходимо да се промени напълно моделът, с който се свързват тези четири партии. А те се свързани само от позицията на съперничество, на конфликт и ясен саботаж.

Съвсем кратко – възможно е да има правителство, ако се случи чудодейно емоционално и политическо израстване и узряване в рамките на няколко дни. До момента аз не забелязвам такова израстване, забелязвам регрес и по-скоро допълнително подивяване. Така че шансовете са много малки, да не кажем никакви.

Според мен императивното условие на ПП да инсталират Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, което очевидно не е приемливо за част от участниците в коалицията, е по-скоро саботаж за създаване на правителство, отколкото като желание за създаване на някакъв репресивен орган.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог:
Радев изпълнява плана си – избори на 2 октомври

снимка Архив

При връщането си от Черна гора президентът Радев още на летището съобщи, че иска предсрочните избори да са в началото на октомври, а не през септември, за да има по-голямо участие в тях и да са по-легитимни. И че ще използва парламентарната процедура по връчването на мандатите, за да протака във времето разпускането на парламента и да може изборите да бъдат през октомври.

В контекста на тази си стратегия така е разчел нещата, че връчвайки мандата на БСП се отива директно към предсрочни избори през октомври. БСП ще бави мандата около две седмици до края на юли, за да може да се влезе в двумесечния срок от разпускането на парламента до предсрочните избори на 2 октомври.

Радев работи по този план и досега му се получава. И затова си мисля, че предварително е решил да даде мандата на БСП, дали едностранно го е решавал, не знам, но този опит за съставяне на кабинет ще се провали. Бойко Рашков е малкият препъникамък пред правителство с третия мандат, по-големите са Кирил и Асен, за които ИТН поставиха условието да ги няма в новото правителство.

Пламен Киров, професор по конституционно право:
ПП искат да ходят на избори, а не да преговарят

снимка Архив

Поставените условия от ПП са извиване на ръце и показват пълно неуважение към партньорите и налагане на собственото виждане.

Поставянето на ултиматум за антикорупционния закон, означава, че тези хора искат да ходят на избори, а не да преговарят за съставяне на правителство с третия мандат. Не може да се поставя такава рязка преграда преди да са започнали разговори с другите партньори. ПП са решили да ходят на избори и хич не ги е еня за преговорите, бъзикат се с Корнелия Нинова.

снимка Кадър

Similar Posts