| | | |

Не се отказва: Сарафов пак сложи на мушка Ясен Тодоров, този път има по-голям шанс да…

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново ще разгледа предложение на главния прокурор Борислав Сарафов за освобождаване на заместник-директора на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

Това става ясно от публикувания дневен ред за следващото заседание на колегията, като искането на Сарафов е под №10.

Изпълняващият длъжността обвинител номер едно настоява зам.-шефът на следствието да бъде преназначен на длъжност следовател в органа.


Конкретното заседание ще се проведе от 13:30 ч. на 19 юли, сряда.

Припомняме, че преди три седмици ВСС отказа да освободи Ясен Тодоров от поста му. Това стана със седем гласа “за” и един “против”.

Според кадровиците искането е недопустимо, защото според закона то трябва да бъде направено от главния прокурор, който има право да предлага директор и заместници в националното следствие, или обвинител номер 1 трябва да е делегирал права за това на шефа на следствието.

Тогава все още главен прокурор беше Иван Гешев, а Сарафов – негов заместник и шеф на НСлС.

Прокурорската колегия тогава заяви, че ако Сарафов все още иска Тодоров да не бъде заместник-директор на следствието, може да направи ново искане, вече в качеството си на изпълняващ функциите главен прокурор, което Сарафов направи.

На 12 май директорът на Националното следствие Борислав Сарафов внесе искането за освобождаване на Ясен Тодоров.

“Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност”, каза тогава шефът на НСлС след атентата срещу Гешев.


Преди това пък стана ясно, че Ясен Тодоров е завел на мястото на взрива прословутия израелски експерт, когото Гешев е наредил да бъде пуснат да огледа.

В крайна сметка се оказа, че там не е имало нарушение – част от членовете на ВСС оттеглиха искането си за освобождаване на вече бившия главен прокурор, свързано именно със сагата с израелския експерт по боеприпасите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts