| | | |

Росен Христов: Службите трябва да решат кой се е облагодетелствал от високите цени на газа

Вчерашните дебати в НС прехвърлиха нормалната граница на общуване. Нямам пряко наблюдение върху работата на “Булгаргаз” по времето на Николай Павлов при предишното правителство.

Това заяви енергийният министър Росен Христов в “Денят започва” по БНТ по повод напрежението в пленарната зала между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме Промяната” заради номинацията на Павлов за енергиен министър в проектокабинета “Габровски”.

“Смятам, че служебният кабинет не трябва да се намесва в политическите дебати.

Ние сме експертно правителство с много ясна задача – да осигуряваме нормално функциониране на държавата до избора на редовно правителство”, заяви Христов.

Допълни, че проблем е когато се купува природен газ чрез непрозрачни практики. Когато не се организират търгове и процедури, когато се договаря пряко и цената е много по-висока от тази, която би могла да се постигне при пазарни условия и процедури.

По думите на Христов случаят за закупуването на газ от април до август е точно такъв, което е довело до много по-висока цена на газа.

“Със сигурност е за облагодетелстване на някого, тук е въпросът службите по компетентност да решат на кого.

Със сигурност са се облагодетелствали търговците, но както казваме не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава”, каза Христов.

На въпрос с колко са се облагодетелствали тези търговци, служебният енергиен министър каза, че става въпрос за “стотици милиона лева на месец”.

Министърът коментира и анекса към договора за азерски газ.

Той посочи, че това е конфиденциално и не може да сподели детайли. Изнасянето на информация влияе върху договора и ответната страна може да се възползва от клауза и да го прекрати, уточни Христов.

Той заяви, че договорът с Газпром е бил сключен при икономически изгодни условия. По думите му процеса на прекратяване е бил доста спорен. Служебното правителство опита да възобнови договора, но без успех. Имаме плюсове в наша полза, ако се стигне до арбитраж, уточни министърът.

На въпрос кой ни оскъпи азерския газ Росен Христов замълча.

Росен Христов коментира и ситуацията с “Булгаргаз”.

Булгаргаз не е фалирало дружество. Миналия месец бяха на печалба. Те имат нужда от оборотен капитал в огромни размери. Намерили сме начин за финансиране, допълни той.

По отношение на поисканото поскъпване на газа с 40% през януари Христов посочи, че причините за това са две – черпенето на газ от хранилището в Чирен, който е купуван, когато синьото гориво е било най-скъпо и поскъпването на борсовата цена на газа.

Държавата ще закупи климатици за домакинствата в наводнените карловски села, които все още изпитват затруднения с отоплението на прага на зимата.

За целта ще бъде осигурена и безплатна електроенергия от възобновяеми източници, съобщи още енергийният министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts