| | | |

Русия официално прекрати участието си в “зърнената сделка”

Русия прекрати участието си в черноморската сделка за износ на зърно.

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от “Ройтерс”.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г.,

имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължаване предвиждаше изтичането ѝ днес – 17 юли.

“Фактически черноморските договорености днес прекратиха действието си”, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС

“За съжаление, частта от тези черноморски договорености, отнасяща се до Русия, досега не е изпълнена, така че неговото действие е прекратено”, допълни той.

“Веднага щом руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към изпълнението на тази сделка”, подчерта Песков.

Москва отдавна се оплаква, че остават пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени преки санкции от Запада, и постави поредица от искания, които според нея не са били изпълнени.

Кремъл заяви още, че няма връзка между атаката от тази нощ срещу Кримския мост и решението на Русия да прекрати участието си в зърнената сделка.

Говорителят Дмитрий Песков посочи, че позицията на президента Владимир Путин за сделката е известна отпреди атаката.

От своя страна украинските военни предположиха, че нападението може да е провокация от страна на самата Русия, но украинските медии цитираха неидентифицирани източници, според които службата на сигурност на страната и ВМС стоят зад експлозиите.

“Това са абсолютно несвързани събития. Още преди терористичната атака позицията беше обявена от президента Путин”, посочи Песков.

Кремъл също така заяви, че ще предприеме действия, които да не позволят повторение на атаката срещу Кримския мост.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts