| | | | | |

Психолог: Някои избиратели са надишани с райски газ! За пръв път има риск….

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” изкараха за кмет на София кандидат, който и най-злонамерените им противници да бяха го търсили, нямаше да го намерят.

Това каза в аудиокаста на “Фокус” “Това е България” социалният психолог Росен Йорданов.

снимка Архив

“Разбира се, зад това прозира корпоративната идея.

Стана ясно, че тази всеядност политическа, която те демонстрираха още в първото правителство с БСП, което сътвориха заедно, начинът, по който се нагаждаха, мимикрираха като хамелеони, независимо интересът определя отношението с хората, отношенията към хората.

Видяхме, че и техният електорат не е толкова твърдолинеен, колкото изглеждаше, или монолитен в това отношение.

И да не забравяме и пробата, която беше извършена на предходните избори, с Мая Манолова, която ако не е червен кандидат, със сигурност бих се изненадал, но както знаете, тогава цяла уж синя София беше мобилизирана.

Така че кандидатурата на Васил Терзиев има суициден елемент, нека да го наречем, но според мен на дълбоката и оттам се поражда възмущението, това е всъщност е една истинска реинкарнация на БСП”, добави Йорданов.

Според него, има риск на практика БСП за пръв път да спечели София след 1990 година.

И не бива да се заблуждаваме и за другото, че младите хора ги интересува толкова това – разбира се, на това се разчита.

Даже до известна степен хората в ПП, които определят тяхната стратегия, всъщност разчитат по-скоро на ефекта, а не на истината.

“Аз напоследък започнах да го наричам, че някои избиратели са надишани с райски газ, нали, райския газ под формата на манипулации, на социални медии, на определени медийни картели, които захранват публичното пространство.

И като съчетаете липсата на интерес като цяло, да кажем, че по-младите избиратели, които помнят единствено ГЕРБ и Борисов, искат промяна – разбираемо, 18 години ако ще и Исус Христос да е бил кмет, има известно изчерпване у хората, което е съвсем разбираемо.

Но младите избиратели като цяло, ще цитирам едно проучване, което беше направено, са аполитични.

Само че това е малко странно изказване: те не са толкова аполитични, те просто обичат да получават политическото под формата на флашмоб, под формата на Wow ефекти, под формата на бомбастични идеи в интернет, там във Facebook или в TikTok или в Instagram,

т.е. те обичат смляно това политическо – бързичко и ясно, което разбира се на мен като психолог ми е ясно, че това е най-краткият път към манипулацията.

И съжалявам, но младите хора в София едва ли ще са трогнат от ДС миналото, което разбира се е безкрайно важно, на този кандидат”, добави психологът.

Според Йорданов, за по-възрастното поколение това е абсолютно неприемлива кандидатура, абсолютно категорично неприемлива.

“Но аз се тревожа от друго.

Всъщност, покрай забавлението, покрай купона с райския газ ние ще пропуснем нещо по-важно, а по-важното е, че отново ни се предлага корпоративен кандидат.

Ние видяхме, че незнанието, непознаването на държавната власт, непознаването на административните реалности, административната джунгла, непознаването на това как функционира държавата

доведе до преднамерени и дори но непреднамерени тежки гафове, като почнем Кирил Петков с всякакви абсурдни действия и решения, докато бяха на власт.

Аз ще се тревожа, че този корпоративен дух е силно зареден в г-н Терзиев, и ние ще получим един кандидат, който на практика няма абсолютно никакво понятие от София, от това как се управлява.

Да не забравяме, че софийската администрация е огромно животно, извинявайте за израза.

Това са много дейности в много направления, абсурдно е да подхождаш корпоративно към подобно управление. А г-н Терзиев няма какво да ни предложи.

И зад дебата за ДС аз се тревожа, че се минимизира по-голямата опасност: че идва един абсолютно неподготвен кандидат.

Тук има още едно опасност: че зад него стои един доказан популист като г-н Бонев.

И да не се окаже накрая, че г-н Бонев и други такива кръгчета ще използват г-н Терзиев като лице, като интерфейс, а те отзад ще си правят популистките неща”, коментира психологът.

“Да не забравяме, че нещо много важно хората трябва да разберат:

много е хубаво да критикуваш, много е хубаво да намираш, и това е талант, да откриваш грешките, да откриваш слабостите, но това не е никаква гаранция, че ти имаш капацитета да управляваш.

Защото носенето на отговорност, съзиданието няма нищо общо с разрушаването.

Някои хора се добри в, както знаем, има бригади, които са създадени да разрушават ефективно къщи, домове, постройки, и те го правят професионално.

Други обаче, са създадени да строят, да изграждат.

И честно да ви кажа, паметта ми в момента не ми позволява да намеря пример, в който едната фирма, която се занимава със съграждане, се занимава и с разрушаване.

Обикновено се разделени такива неща. Така е според мен и в живота.

Та, да обобщя: проблемът е, че пропускаме много важното нещо за София: наистина как ще се управлява, от това може да произтекат страшно много неща,

и второто важно нещо е:

кой ще управлява, като не забравяме изключително тежкия проблем с това, че за пръв път има риск висшите комунисти, разбира се тук не съм сигурен, че ще стане така, съвсем да овладеят София”, обобщи Росен Йорданов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts