| | | | |

Украйна обмисля коридор за зърно през териториалните води на България, но Кремъл заплашва с… ВИДЕО

Украйна обмисля възможността за изграждане на “зърнен коридор” през териториалните води на Румъния и България – т.е. ще опита да изнася селскостопанската си продукция през нашите води в Черно море.

Това заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар пред “Суспилни”.

Ден по-рано Русия обяви край на зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася с кораби от черноморските си пристанища през Черно море.

В изявление говорителят на Кремъл Песков заяви, че с това отпада и гаранцията за сигурността на товарните кораби в Черно море.

Каква е идеята на Украйна?

“Русия, след като се оттегли от споразумението, каза, че вече не осигурява безопасност. А това означава, че те може да обстрелват пристанища, инфраструктурата и евентуално кораби. Това е рискът“, каза Боднар.

Москва вече направи това – малко след края на сделката с посредничеството на Турция и ООН, която Кремъл отказа да удължи, бяха нанесени удари по пристанищния град Одеса.

“Имаме възможност да привлечем кораби, както и компании, които са готови да предоставят тези кораби за превоз на зърно.

От наша гледна точка, това може да се реализира и без да се използва този маршрут, който вече е договорен, а през териториалните води на Румъния и България.

Това също е възможен вариант за минимизиране на рисковете“, каза украинският посланик в Турция. Все още това е само идея, като официални коментари от София и Букурещ няма.


Междувременно от руското министерство на отбраната излязоха с официално изявление относно “сделката за зърното”:

Във връзка с прекратяването на Черноморската инициатива и ликвидирането на морския хуманитарен коридор, от 00.00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички кораби, пътуващи във водите на Черно море до украински пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари.

Страните, под чийто флаг плават тези кораби, ще се считат за участващи в украинския конфликт на страната на киевския режим.

Няколко морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаването.

Съответните информационни предупреждения за отнемане на гаранциите за безопасност на морските лица са издадени в съответствие с установената процедура.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts