| | | |

Ново 20: ПП-ДБ закриват “Авиоотряд 28”, няма пари за пилотите

С аргумента за ниски заплати на пилотите, депутати от управляващата коалиция предлагат закриването на Държавния авиационен оператор (бившия “Авиотряд 28”) и създаването на нова държавна фирма, която да поеме обслужването на властта – президент, председател на Народното събрание, премиер, министри и т.н., както и спешната помощ по въздуха.

Това става ясно от промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които са внесени от група депутати от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) начело с Кирил Петков.

Така България продължава да е без въздушна спешна помощ.

Страната ни договори покупката на 6 въздушни линейки с италианската фирма “Леонардо” за 113 млн. лв. без ДДС в края на март по времето на служебната власт. По график първият хеликоптер трябва да бъде доставен в края на годината.

Докато се чакат новите “възушни ленийки”, служебната власт реши да договори два хеликоптера под наем.

Сега с преобразуването на държавният авиационен оператор в търговско дружество се слага край на тази поръчка, по която има избран изпълнител.

Това поставя под риск изпълнението на европейския проект, който се реализира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Сега Кирил Петков и група депутати предлагат Държавният авиационен оператор да бъде преобразуван в държавна фирма вместо настоящия му статут – на второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

Новата държавна компания ще е под шапката на Министерството на транспорта и съобщенията.

В мотивите към законопроекта е посочено, че основна причина за създаването на ново търговско дружество е възможността да се осигурят по-високи заплати на пилотите.

Пилоти масово напускали и отивали в частни авиокомпании, където им плащат многократно повече.

Посочено е, че и в момента законът изрично изключва държавния авиационен оператор от прилагането на ограниченията, които важат за администрацията.

Твърди се, че въпреки това изключение, “възнагражденията на летателния състав” са ограничени и им се налага да доработват, за да постигнат необходимия брой летателни часове и “получаване на възнаграждение, близко до това в индустрията”.

Така, ако законопроектът на Кирил Петков мине, Държавният авиационен оператор ще стане търговско дружество и за него ще важат високите лимити за възнагражденията на изпълнителните директори и членовете на борда на директорите.

Таванът за директорските заплати е 18 минимални работни заплати или 14 040 лв. Заложено е трудовите договори да бъдат преподписани, но не е ясно дали това важи и за ръководния състав.

Друг мотив за промените в закона е, че въздушната медицинска помощ трябва да се поеме от оператор, който е търговско дружество, а не административна структура.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts