| | | |

НА ЖИВО Невиждан панаир в парламента, обърнаха го на шоу

С пълно прекърпване на програмата за работа и скандали по темата започна днешното пленарно заседание на парламента.

За днешния ден бяха предвидени четири законопроекта и парламентарен контрол на шестима министри.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обаче предложи нови десет точки и да отпадне контролът.

Така днес депутатите ще решават ще даваме ли от БТР-ите на жандармерията на Украйна, да се премести ли Конституционният съд в една от сградите на Българската банка за развитие и кои депутати ще влязат в парламентарните делегации в международни организации.

Днес ще приемат и останалите промени в Закона за защита от домашното насилие. Отказаха се обаче от днешния парламентарен контрол, който ще бъде преместен за другата седмица.

Промяната на програмата предизвика недоволство от парламентарните групи на “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ”.

“Виждам ентусиазмът на народните представители да работят поне до неделя следобед, като започнем от сега”, каза Петър Петров от “Възраждане” и направи обратно предложение.

“На председателски съвет ви казах, че е абсолютно безсмислено да се обсъжда програмата, която се предлага и вие днес го доказвате много бързо, даже не изчакахте 48 часа.

Предложихте 10 точки, от програмата са останали още 4, значи, колеги, имаме общо 14 точки да гледаме. Миналата седмица сменихте програмата на 70%, днес сте вече на 90 или 85%.

Смятате ли, че това е нормалният парламентаризъм?”, попита Свиленски и се усъмни, че депутатите знаят какви са новите точки, които бяха вкарани в програмата.

“Меко казано е недопустимо подобно нещо. Аз не мога да разбера това да не е някакъв сбирщайн тук, някакъв селски събор, на който всеки трябва да си показва номерата. Борисов казал и Народното събрание трябва да гласува 19 точки или 199 точки”, включи се и червеният Иван Ченчев.

“В това време, което изядохме с три процедури, две от точките вече щяха да са приклюили. Това са малки законопроекти с по едно изречение”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Той се пошегува с колегите си, че може половината от точките да се гласуват утре, но понеже колегите му нямало да са тук, трябва да го направят днес.

Станислав Балабанов от ИТН пък се усъмни, че причината за вкарването на много точки е, за да не дойде финансовият министър и съпредседател на “Продължаваме промяната” на парламентарен контрол. Той е един от шестимата министри, които бяха предвидени за днешния контрол.

Все пак с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС новата програма, предложена от Желязков, бе приета. Останалите гласуваха “против”.

Понеже новата програма мина, от “Възраждане” поискаха да им се раздадат текстовете на законопроектите, които извънредно влязоха в програмата, а после – 15 минути почивка, за да се запознаят с тях.

Веднага след него пък Георги Свиленски от БСП предложи размяна на две от точките в новата програма. Оказа се обаче, че извън микрофона е казал още нещо.

“Колеги, това, което не чухте, е, че господин Свиленски ще направи 30 такива процедури”, каза Желязков.

Тошко Йорданов от ИТН също се включи в надиграването и предложи заседанието да продължи до изчерпване на законодателната програма. По правилник заседанията на НС продължават до 14,00 часа, но може да се удължават. Всички гласуваха “за”.

Сценаристът се обърна и към опозицията, като им предложи да стоят в залата, докато решат, а после да си тръгнат, понеже останалите имат мнозинство.

“Господин председател, както вашият лидер на вашата парламентарна група беше казал публично, може би трябва да вземете един тъпан, една вувузела или не знам какъв инструмент и да обикаляте села и паланки и да казвате

“Аз, Росен Желязков, се съгласих като председател на парламента, послушах парламентарната си група и лидера си, скрих министрите, които няма да отговарят на въпроси, които касаят вас, гражданите”, каза изнервеният Иван Ченчев от БСП.

И направи поредното предложение за разместване на точките в дневния ред.

От името на ИТН Тошко Йорданов поиска в дневния ред да влезе и точка за изслушване на МВР министъра, който да обясни защо жандармерията пази дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се съгласи с аргументите на Йорданов за “изключителност на темата”, но поиска НС да не се занимават с темата днес

С декларация от името на ИТН излезе Тошко Йорданов. Обясни, че е посветена на лицемерието.

Пусна от трибуната видео на Христо Иванов, който казва, че “няма да има достъп на ГЕРБ и ДПС до кокала на властта” и говори против двете партии.

На крака скочи Венко Сабрутев от ПП, а Йорданов се обърна към него с думите “Господин Сабрутев, седнете си на дупето”. “Христо Иванов – лицемер номер едно на републиката”, завърши Йорданов.

След него още едно предложение за разместване направи и Георги Гьоков от БСП. Карадайъ призова да се спре с разместването на точките в дневния ред, тъй като вече е решено, че всички ще бъдат гласувани днес.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts