| | | |

Денков каза има ли опасност Русия да нападне България

“Това, което беше важно за нашата държава е да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис”

Това заяви премиерът Николай Денков след разговорите с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Министър-председателят Денков бе на еднодневно посещение в Гърция и определи разговорите с гръцкия премиер като конструктивни и позитивни.

“По отношение на Кавала предстои предстои подписване на договор на Гърция с концесионера и ясно заявено съгласие България да се включи в този договор. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои следващите месеци да има развитие по тази тема”, уточни Денков.

По думите му по отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, но Мицотакис е казал, че се разглеждат варианти и ако бъде открита до края на годината, ще има възможност България да заяви този интерес.

Денков коментира и идеята 24 май да стане национален празник вместо 3 март: “Като човек на науката за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник, който ни обединява всички.

Коя е групата в обществото, която би възразила, че 24 май е светъл празник за всички.

Второ, това е празник, който не ни вторачва само в миналото, както са доста от празниците, а прави по един хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето”.

“Не трябва да се подаваме на провокации. Руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Вече, ако те нарушават закона или правят провокация, то това е друга тема.

Те не могат да бъдат жертва на някой, който иска да си пише активи”, каза премиерът във връзка с изказването на Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на руския парламент.

“Той минава граници, които не са приемливи. Ще говоря с Външно министерство, за да се даде знак, че това са неприемливи изказвания.

а на Митрофанова трябва да й бъде предадено това съобщение, но не смятам, че тя трябва да бъде обявена за персона нон грата заради едно такова изказване – все пак то не е нейно”, допълни той.

“Едната посока на тези изказвания е, ако може да се уплаши българското население.

Искам да кажа много ясно на хората в България: Не трябва да се плашите! Няма опасност за България! По никакъв начин няма непосредствена опасност.

Причината е, че сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава, която е член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът”, категорично заяви премиерът Денков

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts