| | | | |

Георг Георгиев: Ако проблемът не бъде кардинално разрешен, такива инциденти няма да отсъстват

С поведението, което демонстрира Република Северна Македония, страната категорично не е готова да стане част от европейското семейство

Това смята Георг Георгиев, депутат от ГЕРБ – СДС и бивш зам.-министър на външните работи.

Той коментира в кулоарите на парламента поредния инцидент в Скопие, при който български футболен фен след гостуването на “Левски” в македонската столица бе намушкан с нож.

Според Георгиев нападението най-вероятно е било преднамерено.

“Това не е само въпрос на политика, това е въпрос на ценности, на начин на мислене. Това, което идва от Скопие, не кореспондира с нашите европейски възприятия”, изтъкна Георг Георгиев.

И подчерта – не може да се говори просто за инцидент между футболни фенове, както заяви премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, за което е показателно честото повторение на подобни инциденти в последните месеци.

Може би това щеше да бъде така, ако е изолиран случай, но това е пореден и всеки път оправданието е едно и също – така Георгиев коментира думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, според когото вчерашните инциденти са били предизвикани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта.

„Защо винаги от страната на битите са нашите сънародници“, попита депутатът.

По думите му премиерът Ковачевски трябва да се замисли защо властите в РСМ не успяват да осуетят и да създадат достатъчни силни гаранции за сигурността на пребиващите на тяхна територия, каза още Георгиев.

“Омразата между хората е факт и не мога да твърдя, че не е политически мотивирана.

За съжаление обаче този много тежък инцидент се случва в контекста на разглеждането на конституционните промени в РСМ, които са залога на тяхното присъединяване към Европейския съюз.

Това е грозната еманация за всичко, което сме говорили по темата за разбирателството между РСМ и България досега”, коментира депутатът, който е разговарял с близки на пострадалия вчера.

Според него, ако проблемът не бъде кардинално разрешен, такива инциденти вероятно няма да отсъстват.

Много голяма тревога буди реакцията на северномакедонските власти, които, вместо да помогнат на сънародниците ни, по-скоро са вложили усилия в това да арестуват българските фенове, отколкото да разберат от какво е провокирано и как се е стигнало до престъплението, каза Георгиев.

“Няма да излъжем, ако кажем, че престъплението е провокирано от омраза”, смята той.

По думите му пиковата точка в момента на непоносимост е достигнала заради реториката, която политическите представители са наложили.

Депутатът смята, че страната ни е реагирала адекватно. Лошото е, че инцидентите много зачестиха, каза още той.

По всяка вероятност Министерството на външните работи ще привика посланика на Република Северна Македония, смята Георгиев.

“Не съм запознат към момента, но предполагам, че това ще се случи (Външно министерство да привика македонския посланик).

Администрацията на МВнР е достатъчно опитна, за съжаление натрупахме практика в тази насока в последните месеци, уверен съм, че колегите знаят какво да направят”, отговори на въпрос Георгиев.

Според него България така или иначе вече е реагирала адекватно.

“Първото, което тя трябваше да направи, е да предложи консулска защита на нашите граждани там.

Оттук нататък предполагам, че Министерството на външните работи може да извика на разговори посланика на РСМ, да бъде предоставен демарж, да бъде изпратена протестна нота. Това, което правим така или иначе и към момента, когато има инциденти.”

БТА припомня, че снощи български гражданин бе приет в болница с прободна рана в корема, след като е влязъл в сблъсък с местни в квартал Чаир в Скопие.

Болницата потвърди, че след извършена операция състоянието му е стабилно. Вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи по-рано днес, че самоличността на нападателите е изяснена и те се издирват.

Срещата между “Левски” и “Шкупи” от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион „Тодор Проески“ в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск.

До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

Общо 21 са арестуваните за агресивно поведение и нарушаване на мира и спокойствието снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи. Предстои на някои от тях да бъдат повдигнати обвинения.

Източник БТА

снимка Кадър

Similar Posts