| | | |

Корнелия се превъзбуди на Бузлуджа, нахока сглобката и каза “Не”на….

С предложението за смяната на 3 март взривиха разговора за конституционни промени и поляризираха обществото

„Традиционният събор на БСП тази година провеждаме под мотото „Бузлуджа за мир“.

Отправяме послание за мир – за спиране на военните действия от двете страни, преговори и постигане на съгласие за траен мир.

Целият свят, и Европа, и ние имаме нужда от края на тази война, защото тя създаде огромни проблеми – много жертви, много бежанци, много страдание и от двете страни, спад в икономики, в енергетика, социални проблеми, напрежение и противопоставяне в обществото.

Стига с тази война. Постоянното наливане на оръжие и на техника означава продължаване на войната. Има нужда от мир“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от Историческа поляна под връх Бузлуджа за ефира на Нова телевизия.

Лидерът на социалистите коментира и 108-те дни на управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като посочи:

„Подмяна във всяко отношение. Всичко се случваше в два плана – един публичен за пред хората и един скрит, истинският, който взимаше решенията.

Решенията се взимаха в стаичките, задкулисно, с договорки „аз на теб – ти на мен“, един алъш-вериш, търговия с национален интерес, с бюджета, кадруване – с една цел, спасяването на Борисов от наказателно преследване и власт за ПП и ДБ.

Това ги събра „сглобката“ и разбира се, решаващата роля на ДПС“, обясни лидерът на БСП.

Относно управляващото мнозинство, Нинова заяви:

„Създаде се една коалиция ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които оформиха мнозинство и взимат решенията – но не публично, не в комисия, не в зала, а някъде скрито, свеждат се до депутатите им и те просто са натискачи на копчета.

Виждате, че особено по бюджета – най-важният закон в държавата, в разстояние на 10 часа групите на управляващото мнозинство гласуваха за едно и също нещо – първо „за“, след това категорично „против“, както им наредят“, каза още тя.

Корнелия Нинова заяви:

„Този парламент не роди нищо стойностно. Нито съдебната реформа се състоя такава, каквато е, за бърз, справедлив процес, за истинско правораздаване и всички да сме равни пред закона.

Нито бюджетът дава шанс за развитие на България – той е бюджет на застоя, антисоциален.

Нито имаме напредък по присъединяването към Шенген заради проблемите, които имаме – и с миграция, и с престъпност.

Нищо съществено освен превземане на държавата, връщане на модела „ГЕРБ“ с пълна сила, по-силен отпреди дори. Това е резултатът“, категорична бе Нинова.

По отношение на внесените предложения за промени в Конституцията от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, лидерът на БСП посочи, че социалистите не ги припознават:

„Категорично и ясно да е отсега, за да няма после манипулации, интерпретации, че сме водили разговори или не сме.

Не, не може да се подмени националният празник 3 март.

Не може да имаме депутати и министри с двойно гражданство.

Не може да се слага ограничение на мандатите на кметовете, само защото не можеш да вземеш местни избори през Конституцията да влезеш служебно в местната власт.

Съдебната реформа, която предлагат, е спорна, защото част от решенията са въпрос на Велико Народно събрание, а не на обикновено. Така че това отново ще бъде просто една димка, с която да отклоняват вниманието от съществените проблеми на България.

Този дебат за уж конституционни промени – и това не е промяна, и това е подмяна, както всичко, което направиха досега“, категорична бе Нинова.

Тя посочи, че има нужда от обсъждане на въпроса за служебните кабинет, тъй като когато е правена Конституцията, замисълът е бил съвсем друг – те да бъдат кратки, временни и да осигурят прехода от един парламент до друг:

„Политическата ситуация в България и честите избори доведоха до злоупотреба със служебните кабинети.

Служебните кабинети на президента Радев поемаха дългосрочни ангажименти, например за договор за новите осем F-16, или корупционният договор, подписан за 35 години напред с „Боташ“.

Това не е работа на служебните кабинети. Чистки административни в цялата страна, назначаване на хора в цялата страна, президентска администрация в цялата държава – това е проблем, независимо как се казва президентът“, каза Нинова.

И продължи: „Това е принципен проблем и е изкривяване на конституционния замисъл за служебен кабинет.

Не трябва да се допуска който и да е президент да злоупотребява с Конституцията и с властта, която тя му дава“, коментира Нинова и допълни, че не е сигурна обаче че предложенията на ПП-ДБ са най-добрите, но категорично служебните кабинети в този вид, в който са сега, не могат да останат.

„Въпросът е, че Конституцията не е нещо, което трябва да се подкрепя на парче.

Например „ще подкрепим за служебния кабинет, няма да подкрепим за 3 март“. Твърде елементарен пазарлък.

Конституция трябва да се прави от сериозни хора, в спокойна атмосфера, в обществено съгласие.

С предложението за смяната на 3 март те взривиха този разговор – обществото е поляризирано. Не чува изобщо – нито за съдебна реформа, нито за служебен кабинет.

Емоцията надви разума и така се опорочи целият дебат за Конституция.

Не съм оптимист, че изобщо ще се стигне до промяна“, каза Нинова и посочи, че дори авторите на конституционната промяна „Правосъдие за всеки“ се отказват от нея, критикувайки крайния вариант.

По думите на Нинова, Конституция се прави за години напред:

„Не за един президент, не за една партия, не за един човек с двойно гражданство.

Сега управляващото мнозинство се опитва чрез промени в Конституцията заради конюнктурни причини, да си закове положението такова, каквото е, и 30 години напред да си увековечи властта.

Няма как да стане“, категорична бе Нинова и посочи, че вече ставаме свидетели на разнобой в редиците на управляващото мнозинство:

„Мисля, че и тези 160 гласа, които имат и те ще се разпаднат. А за нашите до 180 – не може и да се мисли“, заяви Нинова.

Източник: БСП

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка БСП

Similar Posts