| | | |

Илиян Василев: Играта с руския петрол е дебела. И Радев се разбра с “ЛукОйл”, и Асен Василев…

Служебното правителство на Румен Радев разшири дерогацията върху горивата. Нещата навлязоха още по-надълбоко, когато служебното правителство реши ние да не спазваме възприетия таван от 60 долара за барел. Това е истинският проблем.

Това заяви пред bTV енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

По думите му цената, на която ние внасяме, е над 70 долара за барел. Според него дебата за дерогацията трябва да се води в Министерския съвет, а не в Народното събрание.

“Лукойл не е най-големият износител. В тази игра с дерогацията, освен помислите да се спрат приходите на Путин от войната, има игра на други хора и се специализираха в реекспорт на горива.

Ако рафинерията има проблеми, ще пресекне и износа, и търговията с горива.

Притеснява ме, че при дерогацията има високорискова игра. Тя не трябва да се води в парламента, а в Министерския съвет.

Правителството и екип трябва да оцени всички рискове, а те са много. Проблемът с дерогацията е, че внасяме този суров нефт на висока цена”, обясни Василев.

“От приватизацията до днес винаги има някой който се разбира с “Лукойл”.

Асен Василев се разбра с “Лукойл”, президентът се разбра с “Лукойл”. Всички се разбират с “Лукойл”. Но аз знам как “Лукойл” се разбира с тях”, коментира още Василев.

„Русия иска да прекъсне коридора за износ на зърно от Украйна. НАТО в Черно море не може да проектира цялата си сила, защото Конвенция от Монтрьо спира Алианса“, посочи той.

„Турция държи козовете. Тя може да ограничи износа на зърно през проливите“, подчерта Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts