| | | | |

Лена призна: Да, може да има популизъм, но времето за промяна е сега

Бившата говорителка на правителството на Кирил Петков и ексдепутатка от ПП Лена Бориславова похвали наченките на политическа воля у управляващите да съберат мнозинство за ключови промени на НК, касаещи насилието след случая с 18-годишната Дебора.

И призна, че в такива моменти на широк обществен отзук и очаквания действително може да се прокрадне и популизъм, каквито критики вече се чуха от опозицията, но че по-важно било да се осигури промяната, искана от обществото.

Ето какво пише Бориславова:

“Несъвършенните правни дефиниции и текстове могат да се поправя между първо и второ четене, липсата на политическа подкрепа и парламентарно мнозинство – не.

Липсата на парламентарно мнозинство за законодателни промени, решаващи наболели обществени проблеми, през годините често е било пречка в битката за повече справедливост.

Такава бе дълги години ситуацията с механизма за разследване на главния прокурор, промените в закона за защита от домашно насилие, дефиницията за интимна връзка, разделянето на ВСС на две и осигуряване на съдийска независимост, и др.

Идват обаче моменти, в които благодарение на гражданската енергия и/или натрупването на множество събития и процеси, включително покрай членството на България в ЕС, се отваря прозорец за решителни действия.

В тези моменти, може да се прокрадне популизъм, но е важно да се осигури и истинска промяна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts