| | | |

Денков призна получил ли е отказ за среща с Джо Байдън и Пентагона

Съвсем нормално е да планираме пътуване до САЩ, те са наш партньор. Все още нямаме фиксирани дати, но да, такава командировка се планира и в това няма нищо ненормално.

Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков.

В отговор на въпрос, че президентът на САЩ Джо Байдън е отказал на българския премиер среща и е получил отказ от Пентагона – Денков заяви:

“Аз ще коментирам визитата, когато бъде планирана точно. Това, което виждам, е доста сериозен опит да се осуети възможността за директни контакти между мен и хората, с които работя, както и САЩ”, посочи той.

“Съветът завърши успешно, имаме решение за новогодишната рамка, имаме решение за подкрепата за Украйна”, коментира още той.

От думите му стана ясно още, че разговарял с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения, Финландия относно приемането на България в Шенген и еврозоната.

“Част от тях са от най-предпазливите по отношение на бюджетите. Разказах им как изглежда фискалната картина на България – ниският външен дълг, ниският дефицит, очакваме инфлацията да бъде по правилата на Маастрихт до края на годината и ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане. Работим за 1 януари 2025 г.”, подчерта той.

В ЕК е започнал сериозен разговор за това как трябва да се преструктурира земеделският сектор, коментира Денков по повод продължаващите фермерски протести, част от които се пренесоха и пред сградите на евроинституциите в Брюксел.

“Темата за структурирането на земеделския сектор беше поставена на обсъждане, първо председателят на комисията даде информация за вчерашните решения, за дерогацията по отношение на непреработваема земя, за това, че има горна граница на вноса на стоки от Украйна”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts