| | | |

НА ЖИВО: Депутатите си разменят зверски обиди, докато дефинират що е “интимна връзка”

На извънредно заседание депутатите разглеждат законови промени за по-тежки наказания при домашно насилие.

Депутатите направиха разместване в програмата и започнаха работа с промените в Закона за защита от домашно насилие.

С измененията „интимната връзка“ се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак.

След това ще бъдат гледани и промените в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за нанасяне на телесна повреда.

Последна точка в дневния ред е ветото на президента върху Закона за съдебната власт.

Интимната връзка трябва да е 60 дни, за да има насилие. Подобно предложение ще направят вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на проекта за промени в Закона за борба срещу домашното насилие.

Вече повече от 2 часа депутатите дебатират по проекта, в който се дава дефиниция на определението на “интимна връзка”. Поводът за предложенията са обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

Определението, което проектът дава на интимна връзка е “доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения”.

Тази дефиниция обаче не се приема еднозначно.

Клетва на извънредното заседание по време на лятната ваканция на НС положиха Росица Пандова-Йовкова и Мирослава Петрова.

Те влизат в състава на 49-отото Народно събрание по решение на ЦИК и се присъединяват към парламентарната група на ПП-ДБ.

Росица Пандова-Йовкова влиза на мястото на Петър Георгиев Петров, а Петрова на мястото Андрей Цеков, който стана министър на регионалното развитие и благоустройството.

Петров пък бе назначен за зам.-председател на ДАНС.

“Свиквате Народното събрание, за да си разчистите сметките с президента Румен Радев, като си измивате ръцете с трагедията на едно момиче”, заяви Тошко Йорданов от “Има такъв народ” от парламентарната трибуна, в началото на заседанието.

Според вашето определение на поправките в Наказателния кодекс, вие с Делян Пеевски и с Бойко Борисов сте в интимна връзка, ако не го виждате.

Така депутатът от ИТН се обърна към Кирил Петков в началото на извънредното заседание на парламента, посветено на законодателните реформи свързани с домашното насилие.

“Изключително грозно е как управляващата сглобка използва трагедията на едно момиче в Стара Загора, за да измие образа си”, добави Йорданов.

“Българският народ вече се пробуди и ще продължава да го прави”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Политиката на омразата прогони зад граница милиони българи, превърна здравната ни система в машина за пране на пари, „управлението на омразата“ унищожи българската индустрия, превръщайки ни от индустриална държава в страна от третия свят, от страна-износител в страна-вносител на хранителни стоки, унищожи отбранителния потенциал на държавата, демонтира образователната ни система, изтъкна Костадинов.

От „Възраждане“ отбелязват, че населението ни е с най-ниски доходи в Европа.

За всичко това искаме справедливо наказание и, когато го заявяваме ясно и категорично, „управлението на омразата“ ни обвинява в реч на омраза, заяви Костадинов. Да искаш наказание за престъпниците, е реч на омразата, подчерта той.

Утре „управлението на омразата“, уважаеми сънародници, ще започне да руши паметници на Ботев и Левски, защото според него те са терористи, продължи депутатът.

По думите му единствената пречка пред това е „Възраждане“, затова „управлението на омразата“ иска да унищожи „Възраждане“.

Заедно с ИТН, БСП и “Възраждане” също оспориха предложената дефиниция за “интимна връзка”.

В отговор депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова защити необходимостта от законово уреждане на закрилата за партньори при такава връзка:

“Към настоящия момент тези хора нямат защита. Не само, че нямат защита, а в случай на насилие жертвата не може да получи подкрепа за нейната ресоциализация или пък насилникът да бъде задължен да мине през програмите за справяне с гнева или с овладяване на агресията. Това целим”.

НС не прие заседанието да бъде излъчвано пряко.

“Днешният дебат доказва колко просташки се мисли в тази зала по отношение на случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора”.

Това каза съпредседателят на ‘Продължаваме промяната” Кирил Петков по повод на нападки и закачки от страна на представители на други политически сили в парламента.

Петков беше лаконичен, но увери, че от ПП-ДБ няма да се откажат.

“Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора”. категоричен беше той.

Депутатът Искрен Митев и отцепникът Радостин Василев влязоха в словесен сблъсък по време на дебата по промените в Закона за защита от домашното насилие, с което се дефиницията интимна връзка.

Всичко започна след изказване на Радостин Василев, който каза, че управляващите са в интимна връзка, а ПП-ДБ са жертва на домашно насилие.

„Искахте да станете министър на спорта и когато не ви беше дадена тази позиция – направихте най-ниския, най-долния и най-жалкия акт в това Народно събрание“, отвърна Искрен Митев.

Той визира изнесените от Василев записи от заседанието на “Продължаваме промяната”.

Според Митев мястото на Радостин Василев е вън от политиката.

„Дълго време говорих с Кирил Петков относно психическото състояние на г-н Митев. Много пъти съм му казвал, че такива народни представители, са изключителна щета за една парламентарна група.

Г-н Петков много пъти ми казваше, че той е част от семейството и не може да вземе мерки, защото хора като г-н Митев, тотално са изплискали легена“, разказа Василев.

Той изрази надежда изборите да дойдат по-скоро, за да остане Митев извън парламента и да си търси работа в Анимус.

Росица Кирова, която водеше заседанието каза, че не е толерирала никого.

„Признавам си, че след като започна своята реплика г-н Митев, си позволих да не го слушам внимателно“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts