| | | |

Кирил Петков живее в негов си свят, постави неизпълними условия за съставяне на кабинет

Кирил Петков обяви, че съставът на кабинета засега остава непроменен, а поведението на Радев е фрапиращо. Премиерът обясни и че директен трансфер на оръжия България – Украйна няма

Кирил Петков постави неизпълними условия за съставяне на втори кабинет с мандата на “Продължаме промяната”. Петков не възнамерява да се откаже от лидерска позиция в бъдещ състав на проектокабинет – условие, поставяно от ИТН.

Той даде да се разбере, че не възнамерява да работи изобщо за подкрепа на ИТН – нито за първи, нито при евентуален трети мандат. Петков обаче не счита, че това означава избори, защото вярва, че ще привлече още депутати за каузата си.

“Дефиниция на глупост е те да разтурят правителството и сега ние да им кажем “да седнем пак на масата”. Ние знаехме, че излизането от правителството е заради тези 3,9 млрд. лв. за пътища. Какъв е смисълът да говориш с тези хора”, попита Петков.

Той отново повтори, че не би разговарял със Слави Трифонов, по подобие на Борисов, Пеевски, Костадин Костадинов, но този път прибави към списъка и Тошко Йорданов. Петков на няколко пъти повтори, че не може да работи с хора, които се опитват да крадат и дори се наложи водещата Силвия Великова да го предупреди, че има презумпция за невиновност.

Накрая Петков категорично заяви, че не би водил никакви преговори с ИТН – нито за подкрепа за първия мандат, нито при евентуално връчване на третия мандат на партията на Трифонов.

“Това не означава, че отиваме към избори. Ще продължим да преговаряме не с партии, с депутати. Показахме, че вратите ни са широко отворени”, коментира още Петков. На въпрос при какви условия е готов да се откаже от премиерския пост той даде да се разбере, че те в момента не са налични.

“Аз имам една мечта – да видя едно правителство, което е бетон пред задкулисните играчи. Ако мога да предам поста на такъв бетон, с удоволствие ще го направя. Но ако едни задкулисни играчи, които искат да крадат обществените средства, ми кажат “махни се”, няма да се махна.

Ако един ден трябва да предам на Никола Минчев, на Асен Василев, знаейки, че правителството, което се сформира и НС, което стои зад него, е невъзможно да бъде пробито, това ще бъде най-голямото удоволствие за мене”, каза Петков.

“Хората, които имат проблем с мен, като премиер, с Асен Василев, са хората, които застанахме на пътя им да изхарчат тези пари по стария начин”, допълни Петков. Той признава като грешка на “Продължаваме промяната” само липсата на достатъчно добра комуникация с избирателите, така че те да оценят напълно битката със задкулисието.

Петков замаза проблема с изказването за износа на оръжия към Полша, като обобщи, че тази тема не вълнувала средния български граждани. “Няма да смекча тона, ако това е тонът за задкулисието. Аз очаквам по-отговорна позиция в момента от президента и по-голяма подкрепа за възможността България да има независимо правителство”, каза още Петков

снимка Архив

Similar Posts