| | | |

Денков контраатакува: СЕМ да работи срещу дезинформацията и хибридните атаки, а не да обяснява какво не може да прави

Напрежението между премиера Николай Денков и Съвета за електронни медии (СЕМ) продължава.

Министър-председателят в понеделник заяви, че медийният регулатор не си върши работата по отношение на дезинформацията, а СЕМ реагира остро.

Сега Денков отправи нов призив към съвета.

“Това, което виждам през последните два месеца, е, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на широко затворените очи.

Крайно време е СЕМ да се опита да види какво може да направи, за да се справи с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи”, заяви премиерът след среща с различни институции на тема “Образование”.

“Те (СЕМ – бел. ред.) биха могли да инициират дискусия по темата, да поканят журналисти и университетски преподаватели, свързани с етиката”, допълни още Денков.

Напрежение

Вчера премиерът заяви по време на включване на живо във Facebook, че СЕМ не си върши работата и не спира журналисти, разпространяващи дезинформация.

“Факт е, че има измислени твърдения и интерпретации, които не отговарят на истината. Но за да има престъпление, трябва да го има заложено в Наказателния кодекс. Ние нямаме такова нещо в законодателството и не е лесно да се направи”, каза Денков.

“Важно е да започнат работят етичните органи – СЕМ очевидно не си върши работата. Не може журналисти, разпространяващи неверни факти, да не бъдат санкционирани.

Това са базови стандарти, които се оказва, че при нас не са влезли в действие”, заяви премиерът и каза, че председателят на СЕМ Соня Момчилова явно “не си е на мястото”.

Във вторник СЕМ излезе с позиция след обръщението на премиера:

„Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията,

незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ, неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

От регулатора наричат думите на Денков “недопустими оценки и внушения”.

Позицията на 5-членния съвет не е подкрепена от един от представителите му – Пролет Велкова, издигната от “Демократична България” и избрана от парламентарната квота.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts