| | |

Най-накрая: Путин направи коментар за терористичния акт

Руският президент Владимир Путин нарече “кървав атентат” снощната атака в концертна зала край Москва, при която загинаха стотици хора.

В телевизионно обръщение той каза, че всички нападатели са били заловени и добави, че те са се опитали да избягат в Украйна.

Президентът поднесе съболезнование на близките на жертвите и обяви утрешния 24 март за ден на национален траур, предаде АФП.

Руският президент не предостави доказателство за твърдението си за опита за бягство в Украйна, отбеляза АП.

Афганистанският клон на групировката “Ислямска държава” пое отговорност за атаката в свои канали в социалните мрежи. Източник от американското разузнаване потвърди по-късно, че ислямистката организация е отговорна за нападението.

До този момент са установени 143-ма загинали, съобщи РИА “Новости”.

“Причината за смъртта са огнестрелни рани или отравяне с вещества от горенето”, обяви по-рано през деня руският Следствен комитет. В болниците в Москва има 121 пострадали, от които 4 са деца. 44 от тях, включително 2 деца, са в тежко състояние.

По-рано днес директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са задържани 11 души, между които четирима терористи.

Според руски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, арестуваните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна.

Оръжието на престъплението било предварително скрито в тайник. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече терористите “кървави отрепки”, като подчерта, че са се канели да се скрият в Украйна.

От снощи насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като “пълна измишльотина”.

Преди съобщението на ФСБ няколко Телеграм канала съобщиха за четиримата арестувани Те са граждани на Таджикистан – между 21- и 51-годишни. Твърди се, че са задържани в Брянска област.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts