| | | |

Иван Гешев иска съдът да задължи ВСС да го върне на работа и после да…

Бившият главен прокурор и председател на сдружение „Справедливост за България“ Иван Гешев обжалва два отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – да се произнесе по искането му за преназначаване на длъжност „прокурор“ и да гласува оставката му, каквото желание той е заявил.

Toва става известно от справка на сайта на Върховния административен съд (ВАС).

В две жалби до Върховния административен съд (ВАС) Гешев възразява срещу становището на кадровици, че с издаването на указа на президента за освобождаването му като главен прокурор, той е освободен изцяло от съдебната система и заради това няма нужда от нарочно решение по заявлението му за напускане.

Иван Гешев твърди, че колегията най-напред е трябвало да го възстанови като обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП), каквото беше първоначалното му желание, а после да гласува оставката му.

Затова той иска ВАС да обяви решенията за незаконосъобразни или нищожни и да върне преписката на ПК на ВСС за ново произнасяне.

По жалбите са образувани дела и заседанията по тях са насрочени за 17 октомври и 13 ноември.

Припомняме, че на 15 юни президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

Дотук се стигна, след като на 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Три дни по-късно, на 15 юни, президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев

На следващия ден (16 юни, петък) той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. „Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка“, беше написал Гешев.

Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка

На 5 юли обаче ПК на ВСС отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев.

Тогава председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов напомни, че според чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) след освобождаване от длъжността административен ръководител лицата,

по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител.

Огнян Дамянов акцентира върху израза „по тяхно искане“.

Той заяви, че в конкретния казус няма ясно дефинира воля на Гешев, че иска да бъде възстановен, напротив, бившият главен прокурор е оттеглил едно такова свое искане като изрично казва, че не желае да работи в прокуратурата и той не е възстановен като обвинител.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts