| | | |

НА ЖИВО Николай Денков: Имаме епидемия от нови случаи на насилие, взимаме мерки!

Избухна вълна от изключително тежки случаи на насилие. Изглежда като епидемия от нова информация, която виждаме. Това е било скрита епидемия през последните години.

Това заяви премиерът Николай Денков за тежките случаи на насилие в страната.

През последните дни и седмици в медиите се появи информация за нови, някои от които изключително тежки случаи на насилие. Станахме свидетели на епидемия от нови случаи

Сега, след като получиха подкрепа от медиите и институциите, много хора решиха да разкажат за проблемите си. Сега основното е да успеем да намалим до минимум риска от насилие.

Много повече хора се осмелиха и решиха да разкажат за техните конкретни проблеми. Тъй като насилието, за съжаление, присъства в живота около нас и няма да изчезне от само себе си, трябва да направим всичко възможно да намалим риска от него

Четири министерства – на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката ще се борят срещу агресията и насилието.

Управляващите са набелязали повече от 15 мерки за справяне с наболелия проблем с насилието и агресията. Почти всички от тях са на ниво Министерски съвет и министерства.

“Има и предложения, свързани с промени в законодателството, но те не са основните. Например, ранните бракове сред децата и малолетните – това също е форма на насилие, по която трябва да се работи”, посочи още той.

“Набелязахме повече от 15 мерки, които изискват координация между съответните институции”, каза Денков.

“Мерките, които са на нашето ниво, ще се опитаме да бъдат стартирани в рамките на месец. Част от тях ще изискват повече време. За един месец ще кажем кояиот тези мерки вече са приведени в действие”, допълни Денков.

„В рамките на образователните институции на практика се срещат различни прояви на агресия и насилие. По отношение на децата, а и на учителите . Също и прояви, свързани с белези за насилие на детето в самото семейство.

Особено важни са мерките за работа със семейството. От тази година стартира програма за личностното развитие на децата и учениците“, посочи от своя страна министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Важна част са и педагогическите специалисти. Ще търсим и начин да се увеличат психолозите особено на местата къде има повече случаи на агресия.

Трябва да осигурим психологическа помощ за всеки един ученик – такава помощ ще се оказва безплатно.

Друга важна задача и цел, която предстои е свързана с елементите на позитивната образователна среда – да се въведат програми за развитието на социалната и емоционална интелигентност на учениците, каза още министърът.

Наред с тях ще търсим начини да разширим доброволчеството и просоциалното поведение. Тук е важно ученическото самоучастие – ученици да подкрепят ученици.

Възможно е да се развие и програма, която да показва филми на такива ситуации. Има два готови филма на ученици от НАТФИЗ в момента. Всичко това може да се приложи още в началото на следващата година.

Много от мерките ще дадат средно и дългосрочен ефект, допълни проф. Галин Цоков. Той обясни, че вече има училища, които са тръгнали по този път и резултатите са позитивни.

Социалното министерство предлага по-спешни и краткосрочни мерки. Развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни до всички пострадали. Ще има поне по една такава услуга във всяка област на България.

Предвижда се сформирането на шест експертни високо специализирани екипи в шестте икономически региона на страната. Те ще работят в координация.

Ще се предприемат действия за повишаване на информираността на обществото. Жертвите на насилие да имат достъп до информация за помощта, която може да им бъде осигурена.

От Министерството на труда и социалната политика предлагат още създаването на Единна информационна система, която да съдържа данни за жертвите и техните насилници.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts